babatunde Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 WItam wszystkich i przepraszam za takie pytanie... W koncu postanowilem sprawdzic jak dziala linux! Postanowilem takze ze sprobuje Fedore i zainstalowalem ja na kompie. Wszystko ok do momentu kiedy trzeba doinstalowac oprogramowanie czy hardware. Prosze pomozcie mi jak, krok po kroku, zainstalowac karte sieciowa WiFi D-Link DWL-610? Co musze zrobic i jak to zrobic? Za co serdecznie dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Najprościej to w menu KDE bądź GNOME wejść w Ustawienia systemowe > Network tam wpisać DNSy, bramę i Aktywować interfejs sieciowy... EDIT aha ... o ile twoja karta jest na obsługiwanym chipsecie to wszystko zadziała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babatunde Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 No tak, ale mowie ze jestem zupelnie zielony i nie wiem nic na temat (_linux'a_ → Linuksa) ORT! Dlatego prosze o pomoc, co zrobic zeby zainstalowac karte D-Link DWL-610 (WiFi) I jak sie instaluje oprogramowanie np. Opere do (_linux'a_ → Linuksa) ORT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Co do sieciówki do wykaż trochę chęci i otwórz to okienko o którym napisałem wyżej - zobaczysz jakie to banalne - nie da się tam wpisać nic innego po za tym co ci wyżej napisałem. A interfejs sieciowy aktywujeszdużym napisem z zieloną fajeczką Activate.. Nie ma tm kilkudziesięciu opcji tylko jest kilka. Interfejs jest intuicyjny. Przeczytaj FAQ powyżej na forum taka inkonka z trujkącikiem a w nim wykrzyknik. Tam jest napisane jak instalować itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babatunde Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Ale tam nic nie ma! Karta nie wykazuje aktywnosci, nic nie daje wyjecie i wlozenie jej do notebooka! Wiec nie wiem... A do FAQ nie ma dostepu: You don't have permission to access /site/forum/Fedora.pl on this server. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 A wiec tak masz karte wifi a wiec karta prawdopodobnie nie jest widziana przez system wiec sposob sebola na nic sie niezda - gdyz aby uaktywnic karte radiową przwaznie trzeba zainstalowac taki maly programik o nazwie ndiswrapper ktory mozna pobrac ze strony http://sourceforge.net/projects/ndiswrapper/ potem musisz zaciagnac stery do karty ftp://support.dlink.ca/WIRELESS/DWL-610/Driver/ a dalej to juz robisz tak - konfiguracja jest dla mojej karty dwl-510 pod Fedora 3 ale dla twojej powinno byc podobnie - rozpakuj ndiswrapper gdzies sobie np na pulpit , potem rozpakuj sterowniki - i jak je rozpakujesz to wzuc je do tego rozpakowanego katalogu z ndiswrapperem . dalej - przechodzisz do katalogu z ndiswrapperm i wydajesz komende make install oczywiscie rob to z roota - gdy juz ci sie zainstaluje to wydajesz komende ndiswrapper -i /tu wpisujesz sciezke do tego katalogu z sterownikami /netdlwl.inf gdy juz ci zaladuje wydaj komende ndiswrapper -l to jest male L i powino co pokazac cos podobnego do tego : installed ndis drivers: netdlwl present teraz ladujesz ten modul ndiswrappera poleceniem /sbin/modprobe ndiswrapper Aby program ndiswrapper ładował się automatycznie przy starcie systemu wydałem polecenie ndiswrapper -m ale dla pewnosci wez dopisz do pliku /etc/rc.d/rc.local na koncu gdzies tam takie cos modprobe ndiswrapper wtedy napwno ci sie zaladuje dalej teraz trzeba zkonfigurowac siec a wiec ja robilem to tak ifconfig wlan0 10.1.1.3 netmask 255.0.0.0 up --- to moj adres kompa i maska route add default gw 10.1.1.1 --- to jest moja brama iwconfig wlan0 essid WLAN -- tu nazwa mojej sieci WLAN duze litery iwconfig wlan0 mode managed teraz powinno byc juz cos widac sprawdz to poleceniem iwconfig jezeli widzi cos takiego Access Point: 00:01:02:03:04:05 ---- te cyferki bede u ciebie inne tojest adres acces pointu ale jezeli sa jakies cyferki to znaczy ze widzi siec teraz powninienes jeszcze stworzyc plik o nazwie wlan0 w /etc/sysconfig/network-scripts/wlan0 chyba taka sciezka niepamietam i tam powinienes wpisac DEVICE=wlan0 ESSID= WLAN -- nazwa sieci u ciebie moze byc ina MODE=managed --- kurde niepamietam czy ma m byc zmalej czu zduzej BOOTPRO=no - jak laczysz sie przez dhcp to tamto wpisujesz IPADDR=x.x.x.x ---adres GATEWAY= --- adres bramy NETMASK=255.255.255.0 ----maska ONBOOT=yes potem /etc/resolv.conf 212.14.14.36 - dns narazie tyle wez to przetraw - pewnie cie sie nieuda (_odrazu_ → od razu) ORT tego zrobic to pisz - nie jestemteraz u siebie wiec pisze to zglowy i moglem sie gdzies pomylic ps - text jest napisany pod fedore 3 ale sposob dzialania z ndiswraperem pewnie jest taki sam pod fc-4 choc roznie z tym bywa - innych sposobow nieprobowalem - ten dziala z powodzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Ale tam nic nie ma! Karta nie wykazuje aktywnosci, nic nie daje wyjecie i wlozenie jej do notebooka! Wiec nie wiem... Spróbuj tych sterowników → http://rtl8180-sa2400.sourceforge.net/ Musisz pobrać wersję z CVSa, bo tamte paczki maja błąd i nie kompilują się pod FC4. A do FAQ nie ma dostepu: You don't have permission to access /site/forum/Fedora.pl on this server. Teraz też? /edit/ No trochę sie spóźniłem z postem ;-) Jak możesz, to spróbuj nie używac ndiswrappera, bo te sterowniki maja pewne wady → http://acx100.sourceforge.net/ndis_cludge.html Używaj ich w ostateczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babatunde Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Ok zaraz sprobuje... A i tak do FAQ nie ma dostepu, ciekawe nie wazne czy jestem zalogowany czy nie! No i sciagnalem to rozpakowalem jak kazali i wykonalem polecenie make... i bledy, same bledy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 A i tak do FAQ nie ma dostepu, ciekawe nie wazne czy jestem zalogowany czy nie! Możesz podać do niego linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babatunde Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 http://www.fedora.pl/site/forum/Fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Można wiedzieć gdzie jest taki link? Oficjalny to http://faq.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 wydaje mi się żę FAQu jest pod tym adresem: http://faq.fedora.pl/ Edit---------------- No tak spóźniłem się ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babatunde Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Ten link, o ktorym mowie jest na gorze tego forum! Pod tym obrazkiem: FAQ W dalszym ciagu nie wiem co zrobic... mam ten plik o ktorym pisales, rozpakowuje go i gdzies wyczytalem ze powinenem w telminalu wejsc do tego katalogu i wpisac make... Czy robie cos nie tak? Czy moze powinienem dodac do tego polecenia jakis argument? Bo wyswietlaja sie bledy! Prosze powiedzcie krok po kroku co zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Ten link, o ktorym mowie jest na gorze tego forum! To dziwne :/ Przeładuj strone z pominięciem cache. Dalej jest to samo? Jakiej przeglądarki używasz? Bo wyswietlaja sie bledy! No, fajnie by było, gdybyś wkleił je tutaj. Ja nie umiem jeszcze czarować ;] BTW która wersja Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Zazwyczaj w takich pliczkach istnieje coś takiego jak README lub INSTALL. Poczytaj to, tam jest napisane co i jak zainstalować. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi