Skocz do zawartości

Zainstalowałem Fedorę

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zainstalowałem Fedorę zgodnie ze schamatem:

1. C - NTFS - 15GB - Windows - primary

2. X - FAT16 - 2GB - plik wymiany - logical

3. / - ext3 - 15GB - Fedora Core - logical

4. swap - swap - 500MB - logical

5. /home - ext3 - 40GB - logical

6. D - FAT32 - 80GB - logical

7. E - FAT32 - 20GB - logical

No i teraz jest problem -> pomimo faktu, że ustawiłem aby Grub zainstalował się na /, pomimo faktu, że prosiłem go o ustawienie Fedory domyślnie odpalanym systemem, podczas odpalania komputera nawet kawałka kodu Gruba nie widać - jak gdyby nic się nigdy nie działo. Windows odpala się zupełnie normalnie... ktoś może ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Theriel

Skoro zainstalowałeś na partycji z systemem, to się nie dziw ;) Powinieneś go wrzucić do mbr'u dysku.

Ewentualnie możesz sobie zainstalować taki programik acrobat os selector, dzięki któremu później będziesz mógł odpalać systemy z bootloaderami poinstalowanymi na partycjach. Tyle tylko, że program ten nie jest wolny ;)

Hyhyhy... jesteście genialni #-]. Właśnie stukam spod Fedorki. Trochę oczy mnie bolą jak patrzę na te miniaturowe literki pod teoretycznie 1024/768, no ale... aha no i mi ekran trochę się rozjechał w prawo, ale jakoś się naprawi #-]. Oczekujcie niedługo wielu pytań z mojej strony #-].

P.S.Czy w tych Xach nie da się zrobić, aby TAK było po windowsowej stronie? Przyzwyczaiłem się do klikania w przycisk po lewej stronie, a tutaj po lewej w msgboxach jest NIE... #-P.

P.P.S. Da radę zrobić, aby podczas logowania było okienko z wyborem KDE/Gnome ?

Pozdrawiam

Theriel

Trochę oczy mnie bolą jak patrzę na te miniaturowe literki pod teoretycznie 1024/768

Poczytaj sobie ten post http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...&highlite=fonty

Da radę zrobić, aby podczas logowania było okienko z wyborem KDE/Gnome ?

Ano kdm/gdm daje taką możliwość.

Musisz wygenerować odpowiendi modeline i dopisać go do /etc/X11/xorg.conf

Mi pomogło coś takiego → http://80.55.221.90/~gajownik/linux/modeline/ (nie wiem czy ten opis działa). Gdzieś kiedyś widziałem inny program, którym można było podobnie jak w sterownikach nVidii odczytac potrzebne wartości, ale nie pamiętam jego nazwy :/