Skocz do zawartości

Fc4 I Ati

enter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Narazie jeszcze działam na FC3 i wszystko jest OK. Ponieważ jednak chciałbym zainstalować sobie nową fedore, dlatego proszę podzielcie się uwagami jak wygląda sprawa akceleracji dla ATI i instalacji modemu speedtouch 330 oraz usługi NET24 netii. Czy nie ma z tym jakichś większych boksów (pod FC4).

Marek

Więc tak. Sprawa ATI została rozwiązana w 3 dzień po wyjściu fedory. Wszystkie paczki znajdziesz na repo livny. Instalacja nie sprawia problemów a konfiguracja odbywa się przez polecenie fglrxconfig. Najciekawsze jest to, że to jeden z twórców sterowników ATI mtippet zwrócił się o pomoc do livny :) Ciekawa sprawa :) U mnie sterowniki chodzą idealnie.

Druga sprawa. Twórcy FC4 poszli po rozum do głowy i domyślnie dostępne są źródła kernela w paczce kernel-devel. Nie czeba budować źródeł kernela jak wcześniej. Tak więc instalacja NEO sprowadza się tylko do kompilacji sterków z którą z tego co czytałem nie ma problemów.

Twórcy FC4 poszli po rozum do głowy i domyślnie dostępne są źródła kernela w paczce kernel-devel.

Nie prawda. W tej pacze są tylko pliki nagłówkowe i Makefile'e potrzebne do kompilacji modułów jądra. Wszystko dokładnie tak samo jak w FC3, tyle, że w poprzedniej wersji te pliki były rozprowadzane w paczce kernel, a nie kernel-devel.

Kompilacja sterowników do NEO jak i innych modułów jądra w FC3 nie wymagała w ogóle źródeł jądra.

Opis do NET24 netii jest dostępny:

Nie testowałem (bo posiadam NEO) ale wiem od osób uzytkujących tą usługę, żę w FC4 wszystko działa w sposób analogiczny.

W załączeniu przekazuję informację o NET24:

Forum Fedora.pl -> FEDORA CORE LINUX -> Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki

Pozdrawiam