Skocz do zawartości

Prawa Dostempu Dla Ntfs

Gokan

Rekomendowane odpowiedzi

[root@gok ~]# mount /dev/hdb1 /mnt/wdc200
[root@gok ~]#

wszystko ladnie ale moge uzywac tej partycji tylko z poziomu roota, niemoge zmienic uprawnien dostempu dla uzytkownika bo wyskakuje komunikat "brak praw" (albo nieumiem) probowalem przez wlasciwosci - zaawansowane. A moze problem w zlym montowaniu?(inna skladnia?) jak to zrobic by mogl uzywac root oraz user tej partycji?

p.s niechodzi tu o zapis tylko sam odczyt.

pozdrawiam.

[root@gok ~]# mount /dev/hdb1
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
      or too many mounted file systems
[root@gok ~]# mount /dev/hdb1 /mnt/wdc200
[root@gok ~]#

wpisujac calosc zaskakuje lecz znowu tylko root moze uzywac (przy starcie systemu tez 'zawodzi')

user: brak uprawnien do odczytu wdc200...

plik fstab:

/dev/hda1     /mnt/edc80     vfat    auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/hdd1     /mnt/samsung80     vfat    auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/hdb1               /mnt/wdc200             ntfs    ro,user,nouto,umask=0222 0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

wiec dalej lipa

Hej!!!

Ja zrobiłem tak:

su root

mount /dev/hd(x)

chown user.user /mnt/hd(x)

==================

1) hd(x) - urządzonko

2) user - użytkownik

W ten sposób zmieniłem sobie właściciela i grupę danego katalogu dla uzytkownika user.

PS: ustawienia fstab może zostaw na: /dev/hdb1 /mnt/wdc200 ntfs ro,users,umask=000 0 0