gadzina18 Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Witam mam duuży problem.... Otoż zainstalowałem FC3 razem z Windowsem XP. Wszystko działało ok dopóki nie musiałem przeinstalować XP. Zniknął mi Grub. Nie przejmowałem się tym zbytnio bo chciałem zainstalować FC4. Problem jest jednak w tym że nie moge dostać się do partycji (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Plugin do Total Commandera (ex2fs) nie widzi partcji (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Partition Magic 8 zgłasza, że partycja jest binarna (?!) typu chyba OE. Czy istnieje możliwość odzyskania plikow z tej partycji?? Są one naprawe ważne dla mnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 odzyskaj gruba, bylo na forum, dostan sie do starego linuksa i zgraj plytki z danymi. Dopiero potem instaluj FC4 a pluginy do total commandera zostaw w spokoju i modl sie by PM8 nic ci nie popsul (zmieniales rozmiary partycji ostatnio?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gadzina18 Napisano Czerwiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Nie PM8 tylko patrzylem sie jakie mam partycje w systemie nic nie zmienialem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 możesz jeszcze zciągnąć sobie z neta jakieś distro live cd np. knoppix i przekopiować pliki na inną partycje pod warunkiem że masz systemy plików fat albo ext, a dopiero potem robić reinstal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gadzina18 Napisano Czerwiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 No właśnie zapomniałem napisać że odpalałem knoppixa 3.7. Knoppix widzi oprócz partycji ntfs też dwie partycje Linuksa na jedną da się wejść, posiada ona katalogi grub, lost+found i jakies pliki, a drugiej partycji nie moze zamontować, pisze że jest nieznany system plików;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 ta druga partycja co nie chce sie zamontować to może być swap, a tak pozatym to chyba z pod knoppixa nie skopiujesz plików na partycje ntfs (odczyt z niej jest możliwy) według mnie pozostaje ci zainstalować gruba w MBR jak nie wiesz jak to zrobić to poszukaj o tym na forum to chyba jest podpięty temat więc szybko go znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 i pamiętaj, że reinstalka winshita nadpisuje mbr, a czasami sprawia jeszcze kilka problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi