botul Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Witam, bardzo często podczas pracy włącza mi się proces "makewhatis". AFAIR służy on do indeksowania słów kluczowych z manuali, i jak dla mnie jest on raczej nieprzydatny, a zżera mi 100% procka - wszystko staje, ledwo da się pracować. Najgorsze jest to, że dwa dni temu pozostawilem kompa żeby sobie wszystko zindeksował, skończył pracę i było ok. A dzisaj znów to samo. Ręce opadają. Upierdliwe jest kill'owanie procesu, więc jeśli możecie poradzić jaka usługa odpowiada za to cudo, bedę bardzo wdzięczny. System to FC4 po aktualizacji z FC3. Poza tym jednym wyjątkiem działa bardzo znośnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 a zżera mi 100% procka - wszystko staje, ledwo da się pracować. To dziwne. Nie swapuje Ci w tym czasie system? Używasz standardowego jądra czy jakiegoś innego? Nie aktualizowałeś/instalowałeś ostatnio jakiegoś oprogramowania, że Ci makewhatis znowu się odpalił? Jak chcesz się teog pozbyć, to wywal /etc/cron.daily/makewhatis.cron oraz /etc/cron.weekly/makewhatis.cron (tego drugiego to można by jednak zostawić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Czerwiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 No z tym pożeraniem zasobów to może przesadziłem, bo pracować się da, ale nie tak komfortowo jak bez indeksowania (mój procek to zaledwie Celeron 800). Zużycie procesora na monitorze systemu wskazuje na 100%, no i dysk też ostro pracuje, co chyba dodatkowo wzmaga odczucie spowolnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Mnie się przy okazji makewhatis odpala najpierw perl, a potem takie cuś jak find. Czasem jakis przerażający 0logwatch... Moje pytanie to, czy te procesy to coś normalnego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Moje pytanie to, czy te procesy to coś normalnego?? Tak... makewhatis to skrypt basha - tworzy baze dla innego skryptu whatis... whatis makewhatis whatis Natomiast logwatch to skrypt w perlu odpowiadających za analizę logów systemowych i tworzenie raportow. whatis logwatch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Mam dokładnie ten sam problem z tym że załważyłem że po makewhatis włacza się zaraz albo prelink albo find. jak tego uciążliwego sprawdzania uniknąć wyłączyć albo ustawić (jak) by się to dokonywało żadziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Przejrzyj sobie zawartość pliku /etc/crontab oraz zawartość katalogów w nim wymienionych (etc/cron.*). No i do tego może jeszcze man 5 cron, żeby wiedzieć co jest napisane w /etc/crontab (cyfra "5" jest ważna - chodzi o manual crona z sekcji 5. a nie z domyślnej 1.) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 # man 5 cron Nie ma strony cron w sekcji 5 manuala ? A tak poza tym czy wystarczy przenieść plik /etc/cron.daily/beagle-crawl-system.cron do /etc/cron.weekly/beagle-crawl-system.cron by zamiast codziennego sprawdzania biglem sprawdzało się co tydzień? Aha no i coma oznaczać cron.d bo cron.daily to co innego przecież? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 # man 5 cron Nie ma strony cron w sekcji 5 manuala Sorki, mialo być "man 5 crontab" nie "cron". A tak poza tym czy wystarczy przenieść plik [...]by zamiast codziennego sprawdzania biglem sprawdzało się co tydzień? Wystarczy przenieść z .daily do .weekly - to dokładnie do tego służy Aha no i coma oznaczać cron.d bo cron.daily to co innego przecież?cron.d i cron.daily to z pewnościa nie są te same katalogi. Polecam lekturę "man cron" (tym razem na pewno cron i bez żadnej cyferki pośrodku ). Ogólnie pliki w cron.d są przetwarzana podobnie jak plik /etc/crontab. To chyba tylko kwestia kosmetyki - pliki mogą mieć nazwy mnemoniczne dzieki czemu łatwo się połapać, który z nich za co odpowiada i łatwiej nizmi administrować. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi