mateusz_k Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Witam Mam spory problemz siecią. Muszę zmienić numer MAC jedej z kart sieciowych. Gdy to zrobiłem to przy uruchamianiu interfejsu sieciowego występuje taki błąd: socket(PF_PACKET) Permission denied Pozostaje stary numer MAC. dopiero gdy zatrzymam ten interfejs i uruchomie jeszcze raz to uzyskuje ten MAC, który wpisałem w etc/sysconfig/.../ifeth1 (nie pamietam teraz dokladnie nazwy). Po takiej prcedurze, zostaje mi przyznany odpowiedni numer ip (dhcp), patrzę w ustawieniach, na zakładce dns - niby są dobre. Niestety przy próbie, nie rozwiazuje żadnych nazw domenowych. Spotkał się ktoś z podobnymi problemami? Proszę o porady. (Zapomniałbym, system to FC4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 z roota: ifconfig eth0 hw ether XX:xx:XX:xx:XX:xx oczywiście x'y to mac... i oczywiscie uprzednio wyłącz sieciówkę oraz daj kill: killall dhcpcd oraz: killall inetd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_k Napisano Czerwiec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 hmm,dalej to nie pomaga (a killall nic nie robi). Znalazłem opis podobnego problemu, http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=59687, niestety nie wiem jak to wcielic w życie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Wg. tego co tam napisali, musisz zedytować /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-eth0 Co do tego, czy zadziała - wyłącz SeLinux i zadziała... a przynajmniej tak tam napisano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi