Gi3ros Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 mam problem następujący nie mam polskich znaków w terminalach tak samo jak w xtermie i atermie. Podobnie zachowuje sie fluxbox (dlatego zacząlem używać icewm, ponieważ tutaj zainstalowalempakiet i znaki są), gdzie praktycznie nigdzie nie mam bolskich znaków, nawet w aplikacjach napisanych w qt typu psi etc. siedziałem nad ty, męczyłem bardzo długo, praktycznie wszystko przejrzałem co mogłem (być może źle szukam...) obecnie w pliku /etc/sysconfig/i18n mam LANG="pl_PL" SUPPORTED="pl_PL:pl" SYSFONT="lat2-sun16" SYSFONTACM="iso02" tak jak to tu było napisane http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...=5374&hl=krzaki zmianiałem locale, mam dostępne 3 z pl # locale -a | grep pl pl_PL pl_PL.iso88592 pl_PL.utf8 a obecnie mam ustawione na # locale LANG=pl_PL LC_CTYPE="pl_PL" LC_NUMERIC="pl_PL" LC_TIME="pl_PL" LC_COLLATE="pl_PL" LC_MONETARY="pl_PL" LC_MESSAGES="pl_PL" LC_PAPER="pl_PL" LC_NAME="pl_PL" LC_ADDRESS="pl_PL" LC_TELEPHONE="pl_PL" LC_MEASUREMENT="pl_PL" LC_IDENTIFICATION="pl_PL" LC_ALL= podczas startu systemu gdy są wyświetlane kominikaty są obecne polskie litery np [ ZAWIÓDŁ ] ... nie mam już pomysłów, ani na to gdzie tego szukać, więc zwracam się do Was, bo zależy mi na tym żeby miec tam te znaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 dla *termów taka linia w pliku /home/.Xdefaults: *term*font:-*-fixed-medium-r-*-*-13-*-*-*-*-*-iso8859-2 gdzie "*term" to odpowiednio Aterm lub Xterm, oczywiście to tylko przykład... Jeśli chodzi o pl we flux to nie pomogę, mam ten sam problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Czerwiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 to nie działa... już męczylem to wiele razy... nie wiem czy ten system musze spolonizować, a może jakąs paczkę usunąłem? bo raczej nie kombinowałem wcześniej nic z configami, dopiero gdy odkryłem że nie ma tych znakow, a stało się to jak fluxa przekompilowałem... /UPDATE/ co do termów to znalazłem opis że trzeba zrestartować serwer czcionek i potem zmienić kodowanie klawiatury cd /sbin/ ./setsysfont loadkeys pl to zadziałalo, ale jednorazowo, po restarcie znów musze wczytywać... ale to już jakoś poprawie teraz jeśli chodzi o fluxa i aterm. nie używałem fluxa bo nie mialem polskich czcionek więc zacząłem z icewm... ale w końcu poczytałem konfigi fluxa i znalazłem w ./fluxbox/startup takie oto linijki # Your own fonts-dir: xset +fp /home/pawel/.fonts # Change your keymap: xmodmap ~/.Xmodmap tmp=`echo $LANG | grep UTF` if [ -n $tmp ]; then #ugly workaround for fluxbox UTF-8 slow loading bug export LC_CTYPE=pl_PL fi pierwszy fragment ustawia ścieżkę do katalogu z czcionkami i to mi w miare działa, ale co nie dziala napiszę dalej... drugi fragment ładuje z pliku ~/Xmodmap kodowanie klawiatury. plik .Xmodmap zrobiłem taki #!/bin/sh loadkeys pl końcowy fragment ładuje mi locale teraz jeśli chodzi o czcionkę, ustawiłem sobie verdane w taki sposób -Microsoft-Verdana-Medium-r-Normal--0-0-0-0-p-0-iso8859-2 wyczytałem to w pliku ./fonts/fonts.dir na cp1250 nie mam polskich liter tylko na iso, ale mam pewien problem... otóż jak zmieniam wielkość czconki np. tak -Microsoft-Verdana-Medium-r-Normal-9-0-0-0-0-p-0-iso8859-2 wywala mi czcionkę domyślną... i narazie nie wiem jak to zmienić... móglby ktoś pomóc, ale jak nie to pewnie wczesniej czy później sam dojdę do tego tak samo co do aterma, wystarczy ustawić tak czcionkę ze swojego katalogu z fontami i też działają polskie litery dobra, rozpisalem się jak mi się uda zmiejszyć to jeszcze to opiszę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi