margrand Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Mam serdeczną prośbę o odzielenie wyjaśnień w sprawie zabezpieczenia komutera działającego pod fedorą w celu wyeliminowania ewentualnych włamów. W windowsie xp wprowadzona zapora ogniowa daje już jakieś możliwości, oprócz tego kontrola w stylu monitorującego antywira. Miałem do tej jeszcze jakomś pewność dopóki mój administrator sieciowy nie powiedział mi, że wyskoczyło mi jednym z portów kilka mega informacji (zwykle otwarty jest port 4662 - chocby wejścia dla emula) Jakie podstawowe działania należy wykonać, aby mieć pewność, że nie zostanę zlustrowany przez jakiegoś domorosłego hakera. Prawdę powiedziawszy w przypadku windy mogłem się nieco orientować jakimi drzwiami mogą sie dostać do mnie ludziska. Mam ograniczoną wiedzę jesli chodzi o linuksa, a korzystając choćby z usług bankowych nie chciałbym stracić ciężko zarobionych pieniążków lub stracić dokumenty sobiste. Prosze o opinię lub ewentualne namiary na treść zagadnienia: czym warto sie zainteresowac przy ustawieniu zabezpieczeń. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Właściwie skonfigurowane ->iptables<- załatwia sprawę, jeśli Twój komp nie spełnia żadnej roli poza pulpitem... Zaś skoro mowa o zabezpieczeniach - cóż mogę polecić jak nie haxite i żłobek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 zeby gruntownie zabezpieczyc fedorke, ciekawa propozycja dla Ciebie bedzie Bastille Linux, instalacyjne rpmy dla fedorki i nie tylko znajduja sie na stronie: http://www.bastille-linux.org/ musze Ci powiedziec ze bedziesz musial poswiecic troche(mi za pierwszym razem zajelo okolo 1,5 godz.) czasu, program pyta Cie co chcesz zabezpieczyc daje wskazowki i opisy (wlasnie czytanie najwiecej zajmuje), ale wszystko elegancko podzielone jest na kategorie i dzialy, zycze cierpliwosci i powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 Można szybiej: Wyłączyć niepotrzebne usługi, Wpisać kilka linijek iptables (blokuj cały ruch przychodzący z wyjątkiem połączeń nawiązanych, etc.) kilka minut... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margrand Napisano Czerwiec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 Sereczne dzięki wszystkim za cenne wskazowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi