spyro Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 witam znowu mam pytanie o robienie partycji (sory że nudze), a mianowicie poszukuje programu do robienia partycji (jak w temacie) tylko żeby miał intulicyjny przejżysty graficzny interfeis coś w stylu Partition Magick 8 (tylko nie mieszającego bardzo na dysku jak w/w) ponieważ chce przerobić jedną partycje na ext3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 Gparted lub Qtparted, polecam ten pierwszy, bo qtpated przestal byc chyba rozwijany PS.To UNB to sie przesunelo i niewiadomo czy bedzie... a Wiki? bedzie? Bo jak by wreszcie bylo to by sie tam upchnelo w np: "polecane programy" kilka porad. Postow o gui dla parted bylo z 10 albo i wiecej. (raz ze ta wyszukiwarka jest beznadziejna, dwa ze na Wiki by czesciej zagladano) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 raz ze ta wyszukiwarka jest beznadziejna Chcesz lepszej wyszukiwarki?? Proszę bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 zainstalowałem sobie qtparted bo nie znalazłem rpm'ów z gparted (nie wiem czy w ogóle są) i jak prubowałem sformatować tą partycje to wypisywało mi coś takiego There was a problem with mkfs.ext3 nie wiem co teraz robić, jakby ktoś wiedział gdzie są rpmy o ile w ogóle są do Gparted to prosiłbym o linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 do FC3 to sa tu -> http://rpm.pbone.net/ ale do FC4 nie widze, moze nikt jescze nie zbudowal... albo poradz sobie tekstowym parted, nie taki straszny, albo zainstaluj skompilowane gparted checkinstalem i opublikuj paczke gdzies... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 od samego początku sa do FC4 ot chodzby tu http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/4/i3...86/extras/RPMS/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 There was a problem with mkfs.ext3 Ja bym radził przeskanować dysk przy pomocy e2fsck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2005 There was a problem with mkfs.ext3 Ja bym radził przeskanować dysk przy pomocy e2fsck. Chyba przesada. Wg mnie to jest jakieś lekkie "przeczulenie" ze strony qtparted. Zaawsze mam taki komunikat jak coś robię na dyskach, ale nigdy z tego powodu nie miałem kłopotów z partycjami. Ze 2-3 razy przeskanowałem utworzone partycje po takim komunikacie, ale nigdy nie miałem błędów. Potraktowałbym chyba to ostrzeżenie jako fałszywy alarm Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2005 There was a problem with mkfs.ext3 Ja tez bym osikal ten problem , tez jak robilem partycje za pomoca qtparted to dostalem taki komunikat, ale wszystko bylo OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2005 tylko jak prubuje sformatować qtparted parycje /dev/hda5 to mi to coś wyskakuje i nie chce sformatować partycji może (_sprubuje_ → spróbuję) ORT z tym parted tylko prosiłbym łopatologiczną instrukcje przerobienia systemu plików (z vfat na ext3) na /dev/hda5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2005 bo musisz najperw zrobic umount /dev/hda5 Qtparted nie chce formatowac podmontowanych patrycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2005 odmontowałem partycje i ją sformatowałem (zrobiło mi ext2 zamias ext3) zrestartowałem system ale fedora już nie wstała więc zainstalowałem ją od nowa i zrobiłem partycje jak należy wielkie dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Czerwiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2005 Witam! ja dla odmiany poszukuję programu który połączy mi dwie partycje (na jednym dysku) które są rozdzielone SWAP'em. nie ważne w jaki sposób, byle by działało i nie skasowało mi plików (z tej pierwszej partycji, bo na tej system siedzi). też wolałbym tryb graficzny, tylko boję się sstracić te dane.... Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi