Skocz do zawartości

Program Do Robienia Partycji

spyro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

znowu mam pytanie o robienie partycji (sory że nudze), a mianowicie poszukuje programu do robienia partycji (jak w temacie) tylko żeby miał intulicyjny przejżysty graficzny interfeis coś w stylu Partition Magick 8 (tylko nie mieszającego bardzo na dysku jak w/w) ponieważ chce przerobić jedną partycje na ext3

Gparted lub Qtparted,

polecam ten pierwszy, bo qtpated przestal byc chyba rozwijany

PS.To UNB to sie przesunelo i niewiadomo czy bedzie... :(

a Wiki? bedzie? Bo jak by wreszcie bylo to by sie tam upchnelo w np: "polecane programy" kilka porad. Postow o gui dla parted bylo z 10 albo i wiecej. (raz ze ta wyszukiwarka jest beznadziejna, dwa ze na Wiki by czesciej zagladano)

zainstalowałem sobie qtparted bo nie znalazłem rpm'ów z gparted (nie wiem czy w ogóle są) i jak prubowałem sformatować tą partycje to wypisywało mi coś takiego

There was a problem with mkfs.ext3

nie wiem co teraz robić, jakby ktoś wiedział gdzie są rpmy o ile w ogóle są do Gparted to prosiłbym o linka

There was a problem with mkfs.ext3

Ja bym radził przeskanować dysk przy pomocy e2fsck.

Chyba przesada. Wg mnie to jest jakieś lekkie "przeczulenie" ze strony qtparted. Zaawsze mam taki komunikat jak coś robię na dyskach, ale nigdy z tego powodu nie miałem kłopotów z partycjami. Ze 2-3 razy przeskanowałem utworzone partycje po takim komunikacie, ale nigdy nie miałem błędów.

Potraktowałbym chyba to ostrzeżenie jako fałszywy alarm ;)

Pozdr,

W.

tylko jak prubuje sformatować qtparted parycje /dev/hda5 to mi to coś wyskakuje i nie chce sformatować partycji

może (_sprubuje_ → spróbuję) ORT z tym parted tylko prosiłbym łopatologiczną instrukcje przerobienia systemu plików (z vfat na ext3) na /dev/hda5

odmontowałem partycje i ją sformatowałem (zrobiło mi ext2 zamias ext3) zrestartowałem system ale fedora już nie wstała więc zainstalowałem ją od nowa i zrobiłem partycje jak należy

wielkie dzięki za porady

Witam!

ja dla odmiany poszukuję programu który połączy mi dwie partycje (na jednym dysku) które są rozdzielone SWAP'em. nie ważne w jaki sposób, byle by działało i nie skasowało mi plików (z tej pierwszej partycji, bo na tej system siedzi). też wolałbym tryb graficzny, tylko boję się sstracić te dane....

Pozdrawiam!

San