Skocz do zawartości

Kompilacja Jądra Dla Fc 3 / 4

Bulsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dla większości userów, mam zapewne dosc trywialny problem z fedorka. Dotyczy on kompilacji jądra w FC3/4. Otoz o ile w FC2 nie bylo wiekszych problemow, to w FC3/4 objawia się następująco. Jesli mogę prosić proszę o pomoc.

1.Instaluje Fedorke

2. Instaluję / uaktualniam łatki z sieci

3.nastepnie sciagnam jajko z netu np v2.6.12 w postaci bz2

4.kopiuje do zrodel (/usr/src/) i wypakowuję

5.robie symlinka czyli ln -s /linux-2.6.12 i wchodzę do /usr/src/linux

6.make gconfig

7.wybieram parametry jajka (moge przeslac config) i otrzymuję /usr/src/linux/config

8.nastepnie wpisuje: make && make modules && make modules_install && make install (czaami dopisywalem make dep i make clean )

<.na koniec pojawia sie komunikat braku modulu SATA_nv i jeszcze jakiegos tez z SATA_ i continuing anyway...>

10.niemniej , nowopowstaly bzImage kopiuję do /boot

10.5 Pamietam, że była jeszcze jakas sprawa z System.map i z vmlinuz i initrd

11.grub.conf jest niby ok, ale na bank cos nie tak jest , bo przy restarcie kompa nie chce mi bootować z nowej wersji kernela (wylaczalem rhgb i tez zima)

Komunikat:

mkbootdev: label // not found

mount error 2 mounting ext3

ERROR opening /dev/console !!!! : 2

error dup2’ing fd of 0 to 0

1

2

switchroot: mount failed 22

Kernel Panic ;)

Czy moglby mi ktos pomoc, i podac dzialającą procedurę kompilacji jądra?

Jakich wytycznych nalezy przestrzegać by kompilacja była wykonana poprawnie?

W jaki sposób należy przygotować system by był w miarę ok skonfigurowany dla typowego Iksinskiego. Proszę o pomoc, bo naprawde nie mam sily 5. raz w tym tygodniu instalować fc

Jesli chodzi o sprawy insatlacji karty graficznej, dzwieku, i innych, nie ma problemu...

ps. Zapewne temat już się przewijał, sam sporo czytalem na sieci, za moment bede zabieral sie za czytanie FC 2 - Księga experta ;) ale poki co chcialby móc skorzystać z Waszych doświadczeń i porad.

Pozdrawiam

K.

z yuma oczywisice korzystalem :) niemniej najpierw proba kompilacji wg zalecen z artykułu... :lammer: :(

EDIT:

Po pierwsze fajny artykuł :)

Zrobilem jak nakazywano, ale po poleceniu mkinitrd initrd-ver ver otrzymalem nastepujacy komunikat:

No more sata_sil found for kernel 2.6.12 . Aborting

Probowalem sciagnac yumem, wpisalem:

yum install sata_sil*

i No Match for argument: sata_sil

Jakies pomysly ??

Pozdrawiam

K.

:) starałem sie by zazanczyc najbardzij potrzebne moduly...jesli chodzi o grep to mam komunikat ze mam zainstalowane moduly SATA (=y)... ale zrobie tak, że zaznacze caly hardware..(ten od dysków), ... natomiast kernel sciagnalem z kernel.org ale z tego co wiem no nie byly src...

czyzby w tym lezal pies pogrzebany ??:)

pozdro

EDIT:

Doinstalowalem znacznie wiecej modulow niz pierwotnie zainstalowalem..doszedl support dla kilku partycji, sterowniki ide, scsi , ata, ....i jeszcze kilka innych...jednak bez zmian mkinitrd ...

naiwne bylo wrzucenie vmlinuz-2.6.12 (ktory byl w katalogu po kompilacji automatycznie utworzony)

Komunikat:

seclvl: seclvl_init: seclvl: Failure registering with the kernel

---||---- Failure registering with primary security module

seclvl: Error during initialisation: rc = [-22]

kosmos naprawde niezly...pomożcie ...

:huh:

Hmmm... odpal może na poprzednim działającym kernelu i wpisz

make oldconfig

Będziesz musiał tylko skonfigurować to, czego nie było w poprzednim kernelu. Jak pójdzie, to możesz zacząć wywalać drobnymi krokami to, co wydaje Ci sie niepotrzebne.

teraz to juz w ogole sypie błędami...jakies fs/??? i w ogole ...nie moze wykonac make...

nie wiem czy dobrze wybralem ale polecenie wykonalem w /usr/src/kernel/oryginalny-kernel

niemniej jest niezbyt rozowo...

chyba zaisntaluję FC3 ale w sumie to nie wiem czy jest sens, z dyskiem na SATA...

jesli miałby ktos rozwiazanie, niech doradzi. zawieszam wszelkie dzialania do poniedzialku (wyjad) i zobaczymy cos się da zrobić. Proszę o uwagi.

Pozdrawiam

K.

Cóż, mam jeszcze jeden pomysł. Może w czasie konfiguracji zaznaczyłeś support sata jako część wkompilowywalną w kernel zamiast nadać opcję "M" (czyli jako moduł)? Sprawdź, jeśli w tym rzecz zaznacz "M" i po sprawie, jeśli zaznaczenie "M" nie pomoże spróbuj załadować moduł przed kompilacją:

modprobe sata_sil

a nuż coś da...

Wlasnie probowalem na rozne sposoby, tzn, tam gdzie dalo sie ustawic M dawalem M , natomiast byly taki fragmenty gdie mozna bylo dac Yes (lub niezaznaczac) i tutaj dawalem YES. NIemniej cos mi sie zdaje, ze zaintsaluje FC na innym dysku, poczciwej barracudzie 4:) Niemniej dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

To ja jeszcze dodam, że dobrze jest wkompilować obsługę ext3 w jajko, bo w sumie z tego się kożystakorzysta, no i całkiem sympatycznie jest jak się ma dużo modułów, jajo jakoś szybciej wstje i nie zaśmieca się pamięci akurat nie używanyi rzeczami :)

Pozdrawiam.

aha, co do make dep -- jeszcze nigdy mi to nie działało, zawsze pisze że nie ma potrzeby :)

Ja kompiluje tak :

make && make modules && make modules_install

Pozdrawiam.

Tak samo postępowałem, wszytsko wg zaleceń z artykułu Sorror'a (wielkie dzięki!)

Cos mi sie zdaje, że podłaczę barracudę.

Jeszcze jedna kwestia : jak mam instalować Linuksa, by pojawiało się Bootmenu z WINEM i FC? Aktuanie mam podpiety HDD (sata) z windowsem, przy czym interesuje mnie pojawiające się menu a nie zabawa ze zmiana bootowania napędów w biosie mobo:). Czy jest opcja instalacji, by automatycznie tworzyla takie menu (bez koniecznosci ingerencji w gruuba)? Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Jak instalujesz linuksa, to w penym momencie znajdujesz się na etapie "instalacja boot loadera" i tam wybierasz mu żeby się zadomowił w MBR i po sprawie :) Instalator sam wykrywa wszystkie jajka i windowsy i sam wpisy kmini :).

Wał jest jak po instalacji linuksa instalniesz windowsa :(

Pozdrawiam.