psota Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Witam Instalując FC4 oprócz Gnome zaistalowałem sobie KDE dla celów poznawczych . Na codzień korzystam jednak z Gnome. Pojawił się mały problem: Za kazdym razem jak włączam Skype'a lub Kadu w GNOME, obydwa programy uruchamiają się jako programy KDE (chodzi mi o styl zakładek, przycisków, ramki) Czy ktoś z was wie co zrobić, zeby te programy podczas pracy w GNOME uruchamiały się w stylistyce GNOME a nie KDE? Z góry dziękuję za pomoc psota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Jeśli chodzi o Kadu to w ustawieniach masz przecież zakładkę Wygląd i tam możesz zmienić motyw graficzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 hmmm... w druga strone sie da (jak chcesz by aplikacja GTKowskie wygladaly jak Qt) -> GTK-QT Theme Engine ale tak jak Ty chcesz to niestety nie udalo mi sie nic znalezc. Jak ktos cos zna/widzial/sluszal to niech da znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psota Napisano Czerwiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Odinstalowałem KDE i prawdę powiedziawszy niewiele się zmieniło. najwyraźniej nowe wersje tych programów mają inny wygląd niż te których używałem w FC3 Przyzwyczaję sie do wyglądu Qt psota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Odinstalowałem KDE i prawdę powiedziawszy niewiele się zmieniło. ale zainstalowanie lub nie KDE nie ma wplywu na np.Kadu. Poprostu Kadu jest oparte na Qt i wyglad okienek jest z Qt. A ze Gnome jest na GTK to obramowania sie nie pokrywaja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czechows Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Jeśli dobrze zrozumiałem twój kłopot, to wynika on z tego, że zaróno Skype jak i Kadu wykorzystują biblioteki qt do tworzenia interfejsu (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT, wszystki programy gnome - gtk, ich wygląd będzie taki sam tylko w przypadku ustawienia jednakowych tematów w obu środowiskach (teoretycznie jest to możliwe, praktycznie nie wiem czy istnieją w pełni "kompatybilne" tematy w obu środowiskach). Dla Kadu jest alternatywa w postaci GNU Gadu (biblioteki gtk, ale nieco inna funkcjonalność), dla Skype nie ma. Na marginesie uruchamianie aplikacji opartej o qt pod Gnome (i odwrotnie) jest: a) strasznie wolne - dodatkowo łądowane są do pamięci biblioteki qt, a co za tym idzie pochłania sporo dodatkowych zasobów systemowych Niestety czasem (_niema_ → nie ma) ORT wyjścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 pobaw się poleceniem: qtconfig Ja np. na moim Gentoo nie mam KDE, więc Kadu i Skype wyglądają delikatnie mówiąc nie ładnie... MAM same szare okienka i czcionki bez polskich znaków diakrytycznych, wiec nie narzekaj ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi