@WalDo Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 No i w zasadzie w temacie jest wszystko. Szukam pakietu src.rpm z najnowszym krusaderem 1.60. Może ktoś wie skąd ściągnąć. Jakiś link do FAQ "jak zrobić src.rpm z tar.gz" też mile widziany. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julek Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge...kde331.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Ale on chciał src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 Cóż, przyznam się, że po prostu obszedłem problem Skompilowałem ze źródeł a potem wykorzystałem niezastąpionego checkinstall'a. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 Wiatm, Podepnę się pod temat. Czy jest Krusader 1.60 dla FC4 i czy go polecacie bo opisy wyglądają zachęcająco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 Na oficjalnej stronie jest tylko pod Core 3 (link już tu podany), więc chyba pozostaje kompilacja ze źródeł (+checkinstall polecam). Czy dobry, to nie wiem, bo mi się coś nie odpala [edit] Dobra, za drugim razem się ten krusader odpalił ;-) Tylko się coś pluje o kilka niezainstalowanych paczek. No ale nawet fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Może spróbuję zainstalować ten pakiet 1.60 dla fc3.. Czy poprawnie będzie jak napiszę wobec tego za pomocą checkinstalla (tak jak napisał WalDo); 0. Rozpakowuje źródełka krusader...1.60.tar.bz 1. w katalogu z rozpakowanymi źródłami ./configure 2. w tym samym katalogu make 3. i analogicznie checkinstall <nawa packi krusadera 1.60> 4. rpm -ivh <powstały pakiet> 5. Usunąć katalog z rozpakowanymi źródełkami Pytania: 0. Czy te źródła to może być *tar.bz2 czy też muszą to być źródła *src.rpm (te drugie to CHYBA dla polecenia rebuild rpm- poprawćie jeśli się mylę) 1. czy przy configure należy ustawić dodatkowe parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Pkt 3. wykonaj jako root. Wywołanie checkinstall jest bez parametrów i wykonujesz tam gdzie robiłeś "make" Pkt.4. o ile dobrze pamiętam, to nie wykonujesz, bo checkinstall sam chyba załatwia tę sprawę, ale mogę się mylić. W sumie najwyżej dostaniesz komunikat o błędzie - pakiet zainstalowany. Do kompilacji zdecydowanie używaj pakietów z rozszerzeniami typu .tar.gz czy .tar.bz2 - src.rpm tak jak napisałeś, ale wtedy oczywiście żadne ./configure, make, checkinstall nie wchodzi w grę. Przy ./configure możesz podać opcjonalnie b.dużo parametrów: sprawdź sobie odpalając najpierw ./configure --help Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Ok spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Pkt.4. o ile dobrze pamiętam, to nie wykonujesz, bo checkinstall sam chyba załatwia tę sprawę, ale mogę się mylić. W FC3 trzeba było ręcznie potem instalowac. (W D. już nie ) te drugie to CHYBA dla polecenia rebuild rpm- poprawćie jeśli się mylę Dokładniej to rpmbuild --rebuild *.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi