wisniadnb Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 niby wszystko jest ok ..instalacja lamerska z plyty TelePajaców (czyt. TP) ... polecenie neostrada_tp start działa ładuje frimware (czy jakos tak) uzyskuje adres ip bo wszystko potwierdza ...ale jak chce otworzyc np. www.wp.pl to kiła nie działa zna ktos złoty srodek na ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 instalacja lamerska z plyty TelePajaców (czyt. TP) (...) zna ktos złoty srodek na ten problem? tak znam, nie instalowalem nigdy neostrady z plyty o Telekomunikacji. A zainstalowalem neo na roznych linuksach kilkanascie razy. Instaluje sie sterownki z http://www.eagle-usb.org Na fedora.pl jest kilkaset watkow o instalacji neostrady na FC, poszukaj. W conajmniej kilku sa moje podpowiedzi. Innych tez nie zgorsze... Po to jest "szukaj" by szukac czy nie ma juz gotowej odpowiedzi w bazie. PS. I narzekanie na FC ze jest "kila" (Twoj shout w shotboxie) jest, nie bojmy sie tego powiedziec, lamerskie. Poszukaj na forum a Ci sie rozjasni w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 nie chciałem nikogo obrazic za to ze fc to kiła ale juz mam dosyc zaden z opisów nie skutkuje poszukałem zgodnie ze twoimi wkazówkami ....i jakos nic nie znalazłem co by dotyczyłe tego co mi sie dzieje moze ktos inny chociarz powie cokolwiek na temat tego co ponizej: [root@localhost ~]# neostrada_tp start Meodem SpeedTouch [OK] Bus 002 Device 002 : ID 06b9:4061 Alcatel Telecom Speed Touch ISDN or ADSL Modem Plik konfiguracyjny modemu [OK] Ladowanie firmware'u do modemu [OK] Startuje demona PPPD [OK] Oczekuje na zalogowanie i adres IP [OK] natomiast przy probie ping'owiania czegokolwiek connect : Network is unreachable nawet nie wspomne o tym ze strony nie moge otworzyc Instaluje sie sterownki z http://www.eagle-usb.org wiesz wszystko by było super gdybym znał ten jezyk a tak to ciemny jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 [root@localhost ~]# neostrada_tp start Meodem SpeedTouch [OK] eee, ups. Nie napisales w pierwszym poscie ze chodzi o SpeedTouch. To tu sie nie wypowiem, ja mam sagema i zalozylem ze Ty tez eagle-usb to do sagema, do Thompsona to co innego, inne opisy. Niech Ci inni pomoga (choc tez bylo na forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 moja gapa ze nie napisałem ze ze chodzi o speedtouch ..... własnie sciagam FC4 moze tam cos pojdzie .... własnie takze sie zczaiłem ze mam starego kelnela 1.6.9 -XXX trza by było wgrac 1.6.10-xxx ale mysle ze w Fc 4 uruchomie neo .. jeszcze jedna sprawa .. OS widzi mojego thomsona jako alcatel tu tez moze problem tkwic ... tymczasem czekam na FC4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Witam. Jest opis dla kernel-a 2.6.10, który dodałem za czasów FC3 - bez wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji działa w FC4 - sam wykorzystuje te rozwiązanie. Jest tylko drobny problem z poleceniem: "lsusb", którego "standardowo" nie ma: # lsusb -v -d 0x06b9: | grep bcdUSB | awk '{print $2}' Ale można to samo uzyskać np. poprzez: # cat /proc/bus/usb/devices | grep -B3 'Speed Touch 330' | head -1 | awk '{print $3}' Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 jeszcze jedno bo nie jestem pewien piszecie by sciagnac firmware-extractor ze : http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouc...mware-extractor ale zapisac z jakim rozszerzeniem... czy w ogóle bez roszerzenia i drugie : 6. Ze względu na to, że modemy te wykorzystują dwa typy firmware: FIRMWARE LOADER (speedtch-1.bin) FIRMWARE FILE (speedtch-2.bin) musimy podzielić jeden z powyższych plików: # chmod u+x firmware-extractor Dla wersji 4: # ./firmware-extractor ZZZL_3.012 (.....) czyli mam pisac (tu pytam takze dla pewnosci): # chmod u+x ./firmware-extractor ZZZL_3.012 bo mam wersje oprogramowania 4 [moje pytania sa dosc proste ale zaczynam przygode z FC ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Witam. Powoli o czymś takim jak rozszerzenia możesz zapominać Plik zapisujesz bez zmiany nazwy. Jak widzisz kolejnym krokiem jest określenie uprawnień ( wtym wypadku dodanie atrybutu executable - x) dla pliku "bez rozszeżenia". Dopiero od tego momentu w/w plik może być "uruchamiany". # chmod u+x firmware-extractor Wiec wydajesz 3 niezależne polecenia - czyli dla Twojej wersji speedtouch-a: $ su - # chmod u+x firmware-extractor # ./firmware-extractor ZZZL_3.012 oczywiście znaki: $ oraz # są "prompt"-ami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 oki jak narazie dzieki .. bo własnie dociagaja mi sie ostanie MB FC4 czyli dzis noc zarwana (su - to przejscie na root w terminalu to zdazyłem wyczytac) ... jak bede miał jakis problem to napisze tu hehe brak rozszerzen .. bedzie klopot ale cóz trza bedzie zyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi