Skocz do zawartości

Fc4 + Windows Me

novaxon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Fedora Core 4 i inernecik z karty radiowej Planet WL-8305 za pomocą NDISWRAPPERA(i chwała mu za to że działa:D). Mam jednak małego dylemacika, mam drugiego kompa z WIN Millenium, mam połączone skrosowanym kabelkiem, lecz problem tkwi w konfiguracji komputerów, aby połączenie internetowe z mojego komputera było udostępnione dla drugiego, oraz aby można było wymieniać się plikami między komputerami. Proszę o pomoc oraz dokładne instrukcje.

Dziękuję z góry

NOVAXON

• 2 weeks later...

postawiłem sambę, (_napewno_ → na pewno) ORT konfig jest OK, maskarade też postawiłem, sprawdzone było wszystko przez znajomego komputerowca, lecz (_niewiem_ → nie wiem) ORT czemu po sieci gubi mi większość pingów :shock:

Wiecie może czym to może być spowodowane?

czemu po sieci gubi mi większość pingów :shock:

Wiecie może czym to może być spowodowane?

ale w ktorej czesci? komp1-komp2, komp1-net czy komp2-net? ping sa gubione tzn niektore pakiety, czy wszystkie do niektorych kompow zewnetrznych? czy sa roznice w gubieniu pomiedzy komp1 a komp2?

neta jeszcze nie testowałem na win, bo po co.

faktycznie nie ma po co :( pewny jestes sprawnosci sieciowek i kabla? prawidlowosci instalacji tcp/ip na wMe? (wsrod MSwin IMHO najbardziej dziadowski OS)

Czy chodza ci bezproblemowo pingi na obu komputerach po petli zwrotnej? czyli "ping swoj_adres"

Na petli zwrotnej pinguje wszystko, nie chcą się komputery pingować nawzajem.

Kabel sprawdzałem miernikiem i był sprawny. U mnie jest sieciówka zintegrowana na płycie SIS, na drugim jest jakaś karta PLANET(o ile to ma cokolwiek do rzeczy). W WinME mam skonfigurowane wszystko prawidłowo tzn.

ip. 192.168.0.2

brama: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

u mnie:

ip. 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

internet u mnie

ip.192.168.10.78

brama: 192.168.10.1

maska:255.255.255.0