novaxon Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Witam Mam Fedora Core 4 i inernecik z karty radiowej Planet WL-8305 za pomocą NDISWRAPPERA(i chwała mu za to że działa:D). Mam jednak małego dylemacika, mam drugiego kompa z WIN Millenium, mam połączone skrosowanym kabelkiem, lecz problem tkwi w konfiguracji komputerów, aby połączenie internetowe z mojego komputera było udostępnione dla drugiego, oraz aby można było wymieniać się plikami między komputerami. Proszę o pomoc oraz dokładne instrukcje. Dziękuję z góry NOVAXON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Do udostępnienia neta musisz zrobić masqarade, a do plików to samba. O masqaradzie dość dużo było na forum, poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 I obowiązkowo zajrzyj TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novaxon Napisano Lipiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 postawiłem sambę, (_napewno_ → na pewno) ORT konfig jest OK, maskarade też postawiłem, sprawdzone było wszystko przez znajomego komputerowca, lecz (_niewiem_ → nie wiem) ORT czemu po sieci gubi mi większość pingów :shock: Wiecie może czym to może być spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 czemu po sieci gubi mi większość pingów :shock: Wiecie może czym to może być spowodowane? ale w ktorej czesci? komp1-komp2, komp1-net czy komp2-net? ping sa gubione tzn niektore pakiety, czy wszystkie do niektorych kompow zewnetrznych? czy sa roznice w gubieniu pomiedzy komp1 a komp2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novaxon Napisano Lipiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 linux=>windows pingi ok.90% strat; windows=>linux przez godzine odebrał 4 pakiety, neta jeszcze nie testowałem na win, bo po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 neta jeszcze nie testowałem na win, bo po co. faktycznie nie ma po co pewny jestes sprawnosci sieciowek i kabla? prawidlowosci instalacji tcp/ip na wMe? (wsrod MSwin IMHO najbardziej dziadowski OS) Czy chodza ci bezproblemowo pingi na obu komputerach po petli zwrotnej? czyli "ping swoj_adres" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novaxon Napisano Lipiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 Na petli zwrotnej pinguje wszystko, nie chcą się komputery pingować nawzajem. Kabel sprawdzałem miernikiem i był sprawny. U mnie jest sieciówka zintegrowana na płycie SIS, na drugim jest jakaś karta PLANET(o ile to ma cokolwiek do rzeczy). W WinME mam skonfigurowane wszystko prawidłowo tzn. ip. 192.168.0.2 brama: 192.168.0.1 maska: 255.255.255.0 u mnie: ip. 192.168.0.1 maska: 255.255.255.0 internet u mnie ip.192.168.10.78 brama: 192.168.10.1 maska:255.255.255.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0sty Napisano Lipiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 nie moge nigdzie znaleźć kompletnego opisu na temat tworzenia maskarady i samby;/ (udostępnianie z linux na windows) poprowadzi mnie ktoś krok po kroku za rączke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 Posiadam obszerne ebooki na ten temat, jesli chcesz daj znać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi