Skocz do zawartości

Problem Z Kartą Graficzną...

Fedajkin

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, udało mi się wreszcie odpalić ale było wszystko ok do pierwszego restartu...

Ale po kolei.

Updatowałem starowniki za pomoca repo linvy tak jak opisane było w FAQ FC3... poszło jak trzeba, ale jak zmieniałem w xorg.conf Driver "vesa" na Driver "nvidia" (dla testow robiłem też Driver "nv") to krzaczyło mi ekran i można było się jedynie posłużyć F13 (reset button).

Powróciłem do Driver "vesa" - wlazłem na X'sy w terminalu init 3 i hyc do tekstowego... tam zalogowałem sie jako użytkownik (chyba - nie jestem pewien czy nie jako root) i wpisałem modprobe nvidia... trochę pomieliło, potem zakończyło bez żadnej informacji. Zaglądam do xorg.conf jest Driver "nvidia", więc init 5, i?... JEST! Poszło, widzę wszystko... zalogowałem się jako użytkownik, wchodzę w sterowniki nVidia i widzę dodatkowe opcje - stery śmigają i muzyczka gra... :D

Podjarałem się nieprzeciętnie, no ale moje szczęście nie trwało długo... po restarcie kompa, znowu krzaki.. :(

WTF? Ktoś ma jakiś pomysł?

Miałem kiedyś podobną systuację. W moim przypdaku był konflikt pomiedzy kartą grafiki a xorgiem. stera działały ale tylko w tdy jak system uruchamiałem w trybie tekstowym i przłączałem się do graficznego, a nie działały gdy odrazy startwoałem system graficznie ... paranoja.

Napisz jaki masz system (dokładnie wersję i platformę i co za chipset grafiki sam model karty nie wiele mówi) To jest grafa na PCI czy PCI-Express ??

Już sobie znalazłem co to za zwierz i jest to GeForce 6600 z 256RAMU przystosowany do AGP. Spróbuj najpierw zaktualizować xorg, potem BIOS płyty głównej a potem popróbuj ze sterami.

Edit-------------------

Pytanie do pozostałych forumowiczów:

Czy ktoś z was używa karty z chipsetem projektownym pod PCI-E ale zaadaptownym na AGP i działa mu to pod linem na sterach nvidii ??

heheh zonk.. nie 256 a 128 MB ramu ;)

Aż zaczynam się bac z tym biosem, ,ale luz.. zadziałam :)

Wczoraj troche miałem nauki z VLSM ;) ale dzis na pewno zrobie update BIOS...

SebOOl, podaje ci dokladne namiary na moja grafe :) moze cos ci to powie :)http://www.leadtek.com/3d_graphic/winfast_...a6600_td_2.html

Edytowane przez Fedajkin