czatman Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 kiedy rozpoczynam proces instalacji systemu i dochodze do momentu wyboru partycji (nie ałtomatycznie → automatycznie) i zaznaczam partycje na ktorej chce zeby sie zainstalowal, musze zaznaczyc punkt monitorowania. kiedy wybuieram ten punkt z listy to mam informacje ze punkt musi byc zgodny z plikami linuksa, a kiedy z listy zaznacze punkt zgodny z plikami to nie moge wcisnąć "dalej" bo wyskakuje mi informacja ze mam wybrac punkt monitorowanie (czy coś takiego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 musze zaznaczyc punkt monitorowania Punkt montowania Dla głównej partycji wybierz punkt montowania /, jak chcesz to zrób oddzielne /home na pliku uzytkowników. Musisz jeszcze swapa zrobiś (ale to juz bez punktu montowania) Jak wykonasz powyższe to zadziała aha ... na partycjach wybierz system plików ext3 a na swapie swap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czatman Napisano Lipiec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 tylko ja chce linuksa zainstalowac na partycji "dysk e" i jesli zrobie "/" to mimo wszystko mi nie dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 jak nie masz na tej partycji nic ważnego to możesz ją usunąć i jeszcze raz zrobić to powinno zadziałać (przynajmniej u mnie działa) i oczywiście zrub → zrób tam ext3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 Partycje musisz zrobić na wolnym miejscu. Więc najrozsądniej, jeżeli masz tam coś ważnego, to zmieniejszyć ją na windzie przez PM (tylko nie rób nim partycji!!!). Potem klikasz to wolne miejsce i dajesz nową partycje z punktem montowania / na całym obszarze (ale wcześniej zrób swapa -> dwukrotność ramu, ale jeżeli masz 512 i więcej, to się nie opłaca. Wtedy robisz też ok. 500 mega ). Jeżeli chciałbyś jeszcze mieć osobnego /home (aby podczas formata nie usuwać sobie ustawień programów i swoich plików), to odpowiednio zmniejsz obszar /. Aha i minimalnie na linuksa poświęć ze 5 giga, aby potem przypadkiem nie brakło oczywiście zrób tam ext3 Nie musi być koniecznie ext3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czatman Napisano Lipiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 dziala i jest zainstalowane jednak bez swap sie nie obeszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi