PeterJack Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 Kiedyś trochę pisałem w C++ pod windows, teraz chciałem spróbować pod Linux ale taki prosty programik: #include <iostream.h> int main() { cout << "Witamy na pokladzie"; return(); } wywala błąd że nie może znaleść iostream.h Może ktoś mi wyjaśnić tą kwestie. W Symfonii C++ nie ma nic o różnicach programowania w C++ pod windows i pod Linux :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]){ cout << "Witamy na pokladzie\n"; return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 dzięki ale nadal wywala że nie może znaleść tego badziewia. Kompiluje w anjuta - może to jest przyczyna problemu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 Tak, w tej nowej anjucie jest coś skopane. Mam to samo. Po instalce 1-sze 2-3 razy wszystko chodzi, a potem chyba gubi ścieżki do bibliotek. Kompiluj pod konsolą [edit] Symfonii C++ Radze równolegle czytać bardzo fajny (polski!) tutorial http://www.avocado.risp.pl/modules.php?op=...rticle&artid=22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 a jaka to była komenda mógłbyś podpowiedzieć bo coś znaleść nie mogę i nie pamiętam co do linka - http://www.avocado.risp.pl/files/texts/od0...ki/image001.gif - to mnie zbulwersowało w tej stronie ale dzieki przyda się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 a jaka to była komenda mógłbyś podpowiedzieć bo coś znaleść nie mogę i nie pamiętam g++ test.cpp -o test to mnie zbulwersowało w tej stronie Bo stronka jest o programowaniu gierek pod winde, ale ma najlepszy (nie tylko moim zdaniem) kurs języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 dzięki. Próbowałem gcc plik.c ale wywalało błąd a tak jak podałeś jest ok WIELKIE DZIKI Bo stronka jest o programowaniu gierek pod winde, ale ma najlepszy (nie tylko moim zdaniem) kurs języka. Rozumiem nawet fajna. Symfonia również uczy pisać pod windows :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 potem już tylko: ./test i się odpala.. tez kiedys mialem ten problem, ale to mi przyszlo z pomoca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Polecam również zainteresować się samym gcc, jeśli nie man to książeczki typu "gcc complete reference" bądź "an introduction to gcc"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi