rolando Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Witam przed chwilą zainstalowałem fc4 i mam pewien problem a mianowicie nie montuje mi się automatycznie cd rom co zrobić aby montował się automatycznie a skrót był na pulpicię??? a tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT to gdzie on się w FC4 montuje???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Uzywaj gnome. Cdrom montuje się w /media/cdrom a nagrywarka w /media cdrecorder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Uzywaj gnome. Cdrom montuje się w /media/cdrom a nagrywarka w /media cdrecorder a nie w /mnt/cdrom i /mnt/cdrom1 (odpowiednio master i slave) :> Automontowanie w /etc/fstab wymusić można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Lipiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Więc ja też tak myślałem ale ani w /mnt/ ani w /media/ nie ma urządzenia cdrom i nie wiem co jest grane bo przy instalacji poprawnie system wykrył mojego lite-on`a więc zgłupiałem troszeczkę. Podpowiedzcie co można w kakim przypadku zrobić??? Dodam tylko, że pod gnomem jest identycznie!!! Pozdro for all!!! edit Wiecie co zauważyłem że mam coś dziwnego w fstab i nie działa mi swap oto mój fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=$ ^@u^T<88>T$^D<89>й^D swap swap defaults 0 0 co wy na to ??? ach cd dalej nie działa :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 no to jako root polecenie wydaj mount /dev/cdrom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Lipiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Ok nie wiem jak ale się naprawiło dzięki wszystkim za pomoc (_acha_ → aha) ORT cdrw montuje się w /media jako cdwriter czy jakoś tak :-) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 witam oto mój fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=$ ^@u^T<88>T$^D<89>й^D swap swap defaults 0 0 to ja nie wiem jak ci sie moze w media cd-rom montowac :?: cuda sie dzieja, albo krasnale poprawne wpisy pododawaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Uzywaj gnome. Cdrom montuje się w /media/cdrom a nagrywarka w /media cdrecorder Skąd Ci przyszły takie herezje do głowy? Od kiedy to środowisko graficzne odpowiedzialne jest za montowanie urządzeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gadzet21 Napisano Lipiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2005 Witam Co do Twojego swap'u, umnie było podobnie LABEL=$ ^@u^T<88>T$^D<89>й^D swap swap defaults 0 0 przy takiej konfiguracji swap nie działa, nie jest uruchomiony.. Wystarczy, że u Siebie zmieniłem "Label=$...D" na partycje /dev/hda3 - mozna równiez operować poleceniami swapon, swapoff i pomogło. Dla dociekliwych jest te ż fajna komenda mkswap. Więc jak zmienisz u Siebie (podając oczywiście swoje namiary na wolną partycje dla swapu) to będzie chodzić. Pozdrawiam Jac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Skąd Ci przyszły takie herezje do głowy? Od kiedy to środowisko graficzne odpowiedzialne jest za montowanie urządzeń? Od wtedy, gdy GNOME zaczął do tego używać HAL-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi