pro7 Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 otorz za kazdym razem gdy zaloguje sie na roota w terminalu musze wydawac komenty w takiej oto postaci /usr/sbin/komenda a to jest troche denerwujace. moze wiecie co trzeba zrobic zeby dalo sie normalnie wydawac komendy prez terminal. a drugi problem dotyczy fdiska. jak probuje go odpalic z konta zwyklego usera to wywala mi: bash: fdisk: command not found a jak wydaje polecenie /usr/sbin/fdisk to z kolei wyswietla bash: /usr/sbin/fdisk: No such file or directory z gory dziekuje za pomoc...!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Loguj się poprawnie: su - czyli su z kreską... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 albo <<aliasy polecen>> i np. alias des='cd /home/patpi/Desktop' alias nano='nano -w' alias res='/sbin/shutdown -r now' alias shu='/sbin/shutdown -h now' alias su='su -' i z glowy PS. Jak ktos wie czy da sie w bashu podac komende by po zalogowaniu przez su z kreska przechodzilo do katalogu domowego usera ktory wydal komenda "su -" to [powiedzcie mi. To wrzucilbym to do aliasow i byloby git [np. po wklepaniu "cd -" wracamy do wczesniejszego katalogu uzywanego na danym koncie. Da sie tak miedzy kontami skakac?] PS2. Bede musial pogoglowac chyba, moze znajde... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pro7 Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 wielkie dzieki sorror! ale jeszcze takie pytanie czym sie rozni logorawie przez su i su - ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 mając su mniej możesz zrobić niż wpisując su -. Ja wole urzywać samego su a jak coś nie działa to najwyżej su -. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pro7 Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 a ten alias to gdzie mam dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 a ten alias to gdzie mam dodac? a w linka ktory podalem zajrzales? jako user wpisz: nano -w ~/.bashrc (jako root beda aliasy dla roota, np. restart) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pro7 Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 sory nie zauwazylem ze tam byl linka... thx za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi