@perl Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 aby wylaczyc ograniczenia oraz wbudowane w system oprogramowanie szpiegujace warto uzyc programiku XPAntiSpy, do pobrania stad: http://xp-antispy.org/index.php?option=com...=sellang&iso=pl po wylaczeniu sporej ilosci badziewia (uwaznie przeczytajcie opisy! zeby nie bylo placzu ), daje sie troche popracowac na XP (jak bardzo trzeba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Ja mogę dodać od siebie to że windy2000 są bardziej dopracowane niż XP. U mnie kiedyś jak miałem Neo128 to też w pewnym momencie komp chodził tragicznie, okazało się że usługa systemowa svchost (czy jakoś tak) zabierała większość czasu procesora. Zainstalowałem Seagate i wsio było tak jak potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Ja mogę dodać od siebie to że windy2000 są bardziej dopracowane niż XP. nie jest to prawda, po pierwsze Win2000 jest systemem starszym, po drugie jest kierowany do innych zastosowan niz XP, to wlasnie przez te ustawienia domyslne (np. uslugi ktore startuja od razu z systemem - przez co komputer wolniej sie wlacza i ogolnie dziala wolniej bo ma obciazona pamiec, ale natomiast w przy korzystaniu z interntu widzimy przyrost predkosci - takie sa zyski i koszty) w dystrybucjach linuksowych jest podobnie te ktore z zalozenia sa projektowane na systemy serwerowe przy domyslnych ustawieniach nie zaspokoja multimedialnych potrzeb uzytkownikow, natomiast przy swiadczeniu uslug sieciowych beda o wiele szybsze niz dystrybucje typu desktop/workstation oczywiscie i windows i linuksa mozna przerobic do tego co chcemy, dla przykladu Windows 2003 ES (ktory BTW jest obecnie najszybszym systemem windows) rowniez mozna przerobic na wersje workstation, w uslugach sieciowych, programach biurowych i grach uzyskalem 5-15% wzrostu predkosci wzgledem XP, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akrisr Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 ja xp okielznalem a co do twego neta... parametr mtu sprawdziles... bo to zazwyczaj kaszani neo... tyz trza umiec umiejetnie zainstalowac modem do neo... tylko driver... byz tej podlej tepsiarskiej aplikacji... no i na infojamie jest taki gotowiec...ktore uslugi mozna wylaczyc sa zbedne... moj xp chodzi jak burza... a fedorka to mnie siwych wlosow tylko dodaje... ale sie nie poddaje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmail Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Akrisr ma rację. Neo stawiać na tej lame aplikacji z tepsy to porażka to jest w ogóle niedopracowane Stawiałem NEO na WinXP i na Win2ooo (w końcu windziarzem jestem ) i na jednym i drugim chodziło jak przecinak (bez względu na którym SP było ) Generalnie jeżeli ktoś ma Firewalla ustawionego to najlepiej powyłączać wszystkie usługi odpowiedzialne za szyfrowanie połączeń (po co mi szyfrowanie przy oglądaniu strony gazeta.pl ) bo jak przeglądamy ważne rzeczy to najczęściej strony mają ustawione SSL tak samo w zabezpieczeniach można powyłączać wszystkie paskudztwa odpowiedzialne za komunikację z serwerami i zabezpieczanie tych komunikacji. najlepiej zostawić tylko klient odpowiada i (_jush_ → już) ORT. po kłopocie. Dodam od siebie że Win2ooo pomimo że starszy brat XP to wyprzedza go o dwie długości konia przy zastosowaniach serwerowych, developerskich, czy do obróbki grafiki (jeżeli już na windzie chcemy się w takie rzeczy bawić ). WinXP za dużo bajerów przejął ze słabszej linii Win9.x co skutkuje zachowaniem w różnych sytuacjach. A tak BTW w tym roku MS przestało wspierać Win2ooo w ok pół roku przestaną wspierać Win2oo3 a za rok do dwóch lat zniknie ze wsparcia WinXP wycinają wszystkie swoje najlepsze produkty jak do tej pory. czy Vista będzie rzeczywiście taka rewelacyjna???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 Dodam od siebie że Win2ooo pomimo że starszy brat XP to wyprzedza go o dwie długości konia przy zastosowaniach serwerowych, developerskich, czy do obróbki grafiki (jeżeli już na windzie chcemy się w takie rzeczy bawić ). WinXP za dużo bajerów przejął ze słabszej linii Win9.x co skutkuje zachowaniem w różnych sytuacjach. ciekawi mnie jakie to cechy Win2000 daja mu taka przewage? moze podaj mi roznice w Windows XP Pro w stosunku do Windows 2000 A tak BTW w tym roku MS przestało wspierać Win2ooo w ok pół roku przestaną wspierać Win2oo3 a za rok do dwóch lat zniknie ze wsparcia WinXP skad masz takie dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmail Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 perl -> a prosze cię uprzejmie. kompletne przebudowanie jądra w winxppro które w tym systemie ma zadanie obsługi wszystkich bajerów graficznych czego nie było w win2ooo następnie. winXp został zaprojektowany tak żeby gros rzeczy wykonywał za użytkownika a co za tym idzie użytkownik traci kontrolę nad systemem przykład w win xp nie masz dostępu do interface'u sieciowego w sposób programistyczny, jak chodzi o języki programowania wysokiego poziomu. musisz zejść poprzez asma aż na poziom sterownika żeby cokolwiek zaprogramować na interface sieciowy skandal ! i teraz spórbuj na tym pisać jakies duże rzeczy wymagające dostępu do interface'u sieciowego bez znajomości sterownika i asma nie dasz rady. //edit a dane mam ze strony MS. jak odgrzebię linkę to ją tu we wkleję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 perl -> a prosze cię uprzejmie. kompletne przebudowanie jądra w winxppro które w tym systemie ma zadanie obsługi wszystkich bajerów graficznych czego nie było w win2ooo jezeli chcesz sie wypowiadac na temat budowy systemow operacyjnych przeczytaj sobie ktoras z pozycji literatury fachowej na ten temat (np. A. Silberschatz, P. B. Galvin, G. Gagne ,,Podstawy systemów operacyjnych" ) po pierwsze jądro w systemach opreracyjnych jest odseparowane od srodowiska graficznego (zobacz sobie pojecie: budowa warstwowa systemu operacyjnego), jadro w XP zajmuje sie obsluga przerywan i sytuacji wyjatkowych, zarzadzaniem procesami oraz synchronizacja procesora oraz urzadzen systemowych srodowisko graficzne to zupelnie osobna sprawa, jezeli chcialbys juz wnikac w budowe systemow Windows XP musialbys rozdzielic dyskusje na dwa watki, pierwszy dotyczacy Win XP Pro a drugi Win XP Home Win XP Pro bazuje na systemch serii NT i oznaczony jest wersja 5.1 w porownaniu do Windows 2000 oznaczonego jako 5.0, jak widzisz jadro systemowe w tym wypadku zostalo tylko poprawione w stosunku do swojego poprzednika inaczej sie ma sprawa z Win XP Home ktore zbudowane jest na zmodufikowanym jadrze Win serii 98,Millenium - modyfikacje jednak w tym wypadku poszly dosyc daleko poniewaz ujednolicono tu warstwy systemu w calej rodzinie Win XP wprowadzajac odmiane POSIX nazwana Interix - dzieki czemu warstwa sterownikow jest ze soba zgodna następnie. winXp został zaprojektowany tak żeby gros rzeczy wykonywał za użytkownika a co za tym idzie użytkownik traci kontrolę nad systemem nieprawda, podobnie do innych systemow operacyjnych Windows instalowany jest z predefiniowanymi - domyslnymi ustawieniami ktore mozna dowolnie zmodyfikowac, nowosci w stosunku do Win 2000 jak np. prefech mozna wylaczyc, roznice w domyslnych ustawieniach sa przede wszytkim w uruchomionych uslugach (co ze wzgledu na uzytkownikow docelowych jest normalne, Win Xp - ma byc do domu/biura , Win 2000 - workstation/serwery) w win xp nie masz dostępu do interface'u sieciowego w sposób programistyczny, jak chodzi o języki programowania wysokiego poziomu. musisz zejść poprzez asma aż na poziom sterownika żeby cokolwiek zaprogramować na interface sieciowy blink.gif skandal ! oczywiscie ze NIE! w Win XP ze wzgledu na uzytkownikow docelowych zablokowano np. bezposrednie uzywanie portow COM oraz innych interfejsow, nie ma jednak problemu z zaprogramowaniem interfejsow wykorzytujac API sterownikow a dane mam ze strony MS. jak odgrzebię linkę to ją tu we wkleję czekam z niecierpliwoscia bo z tego co wiem to Win 2003 Server ma miec wsparcie minimum do 2009 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 inaczej sie ma sprawa z Win XP Home ktore zbudowane jest na zmodufikowanym jadrze Win serii 98,Millenium Jesteś zupełnie pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 inaczej sie ma sprawa z Win XP Home ktore zbudowane jest na zmodufikowanym jadrze Win serii 98,Millenium Jesteś zupełnie pewien? pomimo iz bylem na wykladzie (specjalistow IT z MS) na ten temat z jakies 3 lata temu to wydaje mi sie ze tak wlasnie jest, pamietam ze wlasnie roznice w budowie jader i ich kompatybilnosci byly wyjasnieniem dlaczego uaktualnienie z Windows 2000 i Windows NT moze byc tylko do Windows XP Pro (do Win XP Home sie nie da) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Na co dzień używam FC4, jednakże mam jeszcze na drugim dysku XP ( używam go jako rezerwowego systemu - tak właściwie przy uruchamianiu gierek). Przy upożądkowanym systemie i wyłączonych niepotrzebnych usługach ten system wstaje szybko chyba, że mamy zainstalowane mało pamięci fizycznej. Od momentu załączenia komputera do zalogowania się w necie mija u mnie max. 20 sek. Potencjalnych przyczyn wolnego uruchamiania się xp może być bardzo dużo, jednak najczęściej są to niepotrzebnie powłączane zbędne usługi, duża iloś applikacji uruchamiających się automatycznie z poziomu rejestru lub z autostartu, żle skonfigurowane połączenie i przeglądarka, działąjący w systemie addware i różnego rodzaju szpigusy i wirusy, źle skonfigurowany sprzęt (np. wyłączone DMA), źle skonfigurowana pamięć wymiany, zbyt niski memtop itp. To temat rzeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi