Skocz do zawartości

Bash

Sorror

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc wziąłem się za programowanie w bashu :) I już na samym początku taki problemik: przy próbie odpalenia helloworld wyskakuje mi "brak dostępu"... w pliku mam:

#!/bin/bash

echo "Witaj swiecie";

Coś robię nie tak? W czym tkwi problem? :)

zle rozszerzenie? i jestes nie-poczatkujacy?

zabawne.

w Linuksie mozesz miec plik o nazwie:

jestem_glupimdurnym.userem.txt

i jesli dasz mu prawa execute, to on sie uruchomi...

<lol>

Zachowaj takie uwagi dla siebie. No bo i jaki cel ten twój post miał? Dokopać komuś? Samemu się dowartościować? :/

1. To chyba mój fan z innego forum

2. Odpowiedź na ten mądry post: jako, że pod fluxem nie mam szablonów, zrobiłem sobie w trybie graficznym touch pustego pliku. Aby szybko wpisać te dwie rzeczone linijki dałem rozszerzenie txt no i dopiero poszedłem do konsoli. A wyobraź sobie expercie :D, iż chmod dla pliku txt z inicjalizacją !/bin/bash nic nie da, przynajmniej w moim, myślę, że całkiem dobrze skonfigurowanym systemie :)

alez brednie.

primo: to byl moj first post, nie jestem zadnym fanem, (_napewno_ → na pewno) ORT nie twoim.

secundo: oprocz przypadkowego ulozenia slow w przykladowej nazwie pliku, nic innego nie moglo obrazic nikogo, prawda? to sobie pomyslcie, ze to byl inny przyklad i tyle.

reszta wypowiedzi BYLA i JEST prawdziwa. naprawde nic nie znaczy twoj tekst ze masz jakis smiakis system , bo konfiguracja tego bidaka nic nie ma do czeczy. linux jest tak zrobiony, ze bez prawa execute nie uruchomisz niczego. ani nie wejdziesz do katalogu ani nie uruchomisz pliku. tak, .txt TEZ sie da.

[slawek]# touch d*pa.txt

[slawek]# chmod 770 d*pa.txt

tu wpisujesz ulubionym edytorem we wnetrzu pliku d*pa.txt

#!/bin/bash

echo "AAAAAAAAAAAA"

[slawek]# ./d*pa.txt

[slawek]#

AAAAAAAAAAAA

zrob to po kolei, a pozniej wroc i powiedz, w ktorym momencie sie zaciales...