pr0sty Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Witam. Mam problem z kompilacją mplayera... pojawia sie coś takiego: [root@localhost MPlayer-1.0pre7]# ./configure Detected operating system: Linux Detected host architecture: i386 Checking for cc version ... 4.0.0, bad Checking for gcc version ... 4.0.0, bad Checking for gcc-3.4 version ... not found Checking for gcc-3.3 version ... not found Checking for gcc-3.2 version ... not found Checking for gcc-3.1 version ... not found Checking for gcc3 version ... not found Checking for gcc-3.0 version ... not found Checking for cc version ... 4.0.0, bad *** Please downgrade/upgrade C compiler to version gcc-2.95.x or gcc-3.x! *** You are not using a supported compiler. We do not have the time to make sure everything works with compilers other than the ones we use. Use either the same compiler as we do, or use --disable-gcc-checking but DO *NOT* REPORT BUGS unless you can reproduce them after recompiling with a 2.95.x or 3.x version! Note for gcc 2.96 users: Some versions of this compiler are known to miscompile mplayer and lame (which is used for mencoder). If you get compile errors, first upgrade to the latest 2.96 release (minimum 2.96-85) and try again. If the problem still exists, try with gcc 3.x (or 2.95.x) *BEFORE* reporting bugs! GCC 2.96 IS NOT AND WILL NOT BE SUPPORTED BY US ! *** For details please read DOCS/HTML/en/users-vs-dev.html *** Error: Bad gcc version Check "configure.log" if you do not understand why it failed. przecież Fedora Core 4 ma gcc-4.0 ale dlaczego w powyższym komunikacie pisze bad? Pomóżcie jestem początkujący i nie wiem co zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Pisze wyraźnie, potrzebujesz kompilatora z serii 3xxxxxx. Na gcc4xxx tego nie skompilujesz zresztą ja sam mam taki kłopot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Hmm spróbuj export CC=gcc32 export CXX=g++32 [edit] Ale wcześniej chyba trzeba będzie wydać polecenie yum install compat-gcc-32 compat-gcc-32-c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 przecież Fedora Core 4 ma gcc-4.0 ale dlaczego w powyższym komunikacie pisze bad? Bo używasz starej wersji MPlayera z kwietnia. Była ona błędnie napisana i nie kompilowała się z nowym GCC. Skompiluj sobie wersję z CVS-a - tam już poprawiono te problemy i kompilacja z GCC 4.0 przebiega pomyślnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0sty Napisano Lipiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 ok działa dzięki Iszk, twoja porada poskutkowała. Tylko nie badzo wiem czemu graficznie nie moge odpalic mplayera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Tylko nie badzo wiem czemu graficznie nie moge odpalic mplayera A dałeś do configure parametr --enable-gui? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0sty Napisano Lipiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 no własnie o tym gui zapomniełem .. ale robie jeszcze raz kompilacje ./configure --enable-gui i znów coś nie tak.... Error: The GUI requires GTK devel packages (which were not found). Check "configure.log" if you do not understand why it failed. aha tym razem to wersja poprawiona CVS OK JUŻ PO PROBLEMIE : DOGRAŁEM TO GTK I INNE BIBLIOTEKI KTÓRE ONO WYMAGAŁO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Ja zrobiłem dzisiaj tak: yum install mplayer-gui i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Powinno sie w fedorce instalować pakiety rpm, najlepiej przez yuma. żadnej kompliacji (chyba że z src.rpm albo musisz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi