Skocz do zawartości

Jak W Fc4 Odistalować Programy?

beatl68

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w FC4 odistalować programy?

Wiem, że pytanie może zdenerwować, ale na forum szukałem i nie znalazłem. Dlatego proszę o podpowiedź. Największy problem jest z akcesoriami, po co tyle i tak się ich nie używa.

:unsure:

Ps. Wiem, wiem :( pytanie wnerwiające.

najwidoczniej zle szukales, bo moze warto zajrzec do dzialu 'Pakiety i zrodla' ??

radzilbym sie zapoznac z poleceniem rpm:

man rpm

sporo Ci pomoze,

a na skroty powiem:

# rpm -e <nazwa pakietu>

(ale i tak warto manuala przeczytac do tego polecenia zeby nie zniszczyc systemu)

Z grubsza, jeśli po wydaniu rpm -e nazwa_pakietu wyskoczy Ci, że jakiś "program" wymaga go do prawidłowego działania, będziesz musiał usunąć i ten program ręcznie, a jeśli z kolei ten "program" będzie wymagał jeszcze innego pakietu do swojego działania to ... i tak w kółko. Natomiast yum podąża za zależnościami i sam o wszystko zadba. Mam nadzieję, żę mam rację, używałem do tej pory apt-a, ale myślę, że w yum-ie jest tak samo. Należy tylko być ostrożnym ponieważ chcąc usunąć przykładowo QT usuniesz m.in. całe KDE.

PzdR

A tak w ogóle to jeka jest różnica usuwając przez rpm-e a yum remove?

yum automatyzuje czynnosc zwiazane ze znalezieniem zaleznosci przez co czasami moze oszczedzic czasu, ale tak samo mozna sie pobawic rpm'em i powoli odinstalowc paczki z odpowiednimi zaleznosciami ale tak zeby nie wyrzucic za duzo :P

Czy chodziło Ci beatl68 o usuwanie programów instalowanych z paczek czy ze źródeł?

ja zrozumialem ze z paczek, ale jezeli ze zrodel to poczytaj sobie w dziale 'Pakiety i zrodla' topik jest przypiety :)