beatl68 Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Jak w FC4 odistalować programy? Wiem, że pytanie może zdenerwować, ale na forum szukałem i nie znalazłem. Dlatego proszę o podpowiedź. Największy problem jest z akcesoriami, po co tyle i tak się ich nie używa. Ps. Wiem, wiem pytanie wnerwiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 najwidoczniej zle szukales, bo moze warto zajrzec do dzialu 'Pakiety i zrodla' ?? radzilbym sie zapoznac z poleceniem rpm: man rpm sporo Ci pomoze, a na skroty powiem: # rpm -e <nazwa pakietu> (ale i tak warto manuala przeczytac do tego polecenia zeby nie zniszczyc systemu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Największy problem jest z akcesoriami, po co tyle i tak się ich nie używa. Hehe, już kiedyś była o tym mowa Właśnie po to przy instalacji można samemu wybierać pakiety, żeby później nie narzekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Jeśli instalowałeś coś yum'em to po porostu yum remove <pakiet_do_usuniecia> A tak w ogóle to jeka jest różnica usuwając przez rpm-e a yum remove? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Z grubsza, jeśli po wydaniu rpm -e nazwa_pakietu wyskoczy Ci, że jakiś "program" wymaga go do prawidłowego działania, będziesz musiał usunąć i ten program ręcznie, a jeśli z kolei ten "program" będzie wymagał jeszcze innego pakietu do swojego działania to ... i tak w kółko. Natomiast yum podąża za zależnościami i sam o wszystko zadba. Mam nadzieję, żę mam rację, używałem do tej pory apt-a, ale myślę, że w yum-ie jest tak samo. Należy tylko być ostrożnym ponieważ chcąc usunąć przykładowo QT usuniesz m.in. całe KDE. PzdR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 A ja mam jeszcze pytanie, bo nie było to sprecyzowane. Czy chodziło Ci beatl68 o usuwanie programów instalowanych z paczek czy ze źródeł :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 A tak w ogóle to jeka jest różnica usuwając przez rpm-e a yum remove? yum automatyzuje czynnosc zwiazane ze znalezieniem zaleznosci przez co czasami moze oszczedzic czasu, ale tak samo mozna sie pobawic rpm'em i powoli odinstalowc paczki z odpowiednimi zaleznosciami ale tak zeby nie wyrzucic za duzo Czy chodziło Ci beatl68 o usuwanie programów instalowanych z paczek czy ze źródeł? ja zrozumialem ze z paczek, ale jezeli ze zrodel to poczytaj sobie w dziale 'Pakiety i zrodla' topik jest przypiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi