Skocz do zawartości

Format...ale Jak?

ramzespk

Rekomendowane odpowiedzi

Najproscie to usunąć wszystkie partycje z Linuksa i zainstalować win. Przechodziłem przez to ostatnio i poradziłem sobie w następujący sposób:

uruchomiłem fdisk'a pod linuxem (na X'ksach), skasowalem partycje z Linuksa (wiem,że nie powinno się tak robić,ale inaczej się nie dalo:(, reset. instalka win. Kolega się zraził do linxa i chciał wrócić do win... Nie wiem czemu to zrobił :(

Najproscie to usunąć wszystkie partycje z Linuksa i zainstalować win. Przechodziłem przez to ostatnio i poradziłem sobie w następujący sposób:

uruchomiłem fdisk'a pod linuxem (na X'ksach), skasowalem partycje z Linuksa (wiem,że nie powinno się tak robić,ale inaczej się nie dalo:(, reset. instalka win. Kolega się zraził do linxa i chciał wrócić do win... Nie wiem czemu to zrobił :(

a nie ma jakiejs komendy czy cos w tym stylu..?

a nie ma jakiejs komendy czy cos w tym stylu..?

Możesz jeszcze usunąć partycje podczas instalki win (2000 i nowszy). Ja nie miałem takiej możliwości,bo były "skopane" partycje i nie dało się instalatora odpalić.

W linuksie ogólnie nie ma czegoś takiego jak formatowanie(to windowsowe) :)

Najpierw zakładasz partyucję, pustą a później zakładasz system plików.

O ile się nie mylę to poprostu można na partycji linuksa założyć system plików fat 32 i nie trzeba nic tam grzebać.

Można to zrobić takimi komendami:

mkfs.vfat /dev/hdxy
mkfs -t vfat /dev/hdxy
mkdosfs -F 32 /dev/hdxy

x - numer dysku

y - numer partycji

No i po tem na tym można śmignąć windę :P

Pozdrawiam

W linuksie ogólnie nie ma czegoś takiego jak formatowanie(to windowsowe) :)

A sam ostatnio chciałem zapytac, czy można sformatować part. przez np. fdiska, cfdiska, parted, bo mi się nie chciało reseta robić :P

Najłatwiej jak byś poprostu pod linem fdiskiem czy czymś takim stworzył pustą partycję i instalatorem wina ją sformatował jako fat albo ntfs i powinno być oko. Można też z tego instalatora usunąć partycję linuksową i sobie zrobić inną.

Ja jak potrzebuję zrobić czystą partycję to poprostu rm -r * i po kłopocie :)

Pozdrawiam