vertigo Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Mój komputer (2.6.12-1.1398_FC4) podłączony jest do małej sieci osiedlowej i chciałbym mieć możliwość udostępniania swoich plików. Od jakiegoś czasu męcze się z konfiguracją samby ale nie mogę sobie poradzić. Oto co dotej pory zrobiłem: dodałem nowego użytkownika samber a nastepnie poleceniem smbpasswd -a samber dodałem to konto do samby, potem jeszcze hasło. Stworzyłem katalog /home/samber/free i zmieniłem prawa dostępu na 775. W pliku smb.conf zmieniłem nazwę grupy roboczej i dodałem: [FREE] browseable = yes path = /home/samber/free valid users = samber # guest ok = yes case sensitive = no msdfs proxy = no public = yes Następnie /etc/init.d/smb restart i lisa start Wchodze do System (KDE) -> Zdalne MIejsca -> Sieć lokalna Tutaj widze komputery ze swojej sieci - mogę przeglądać udostępnione zasoby na innych komputerach Wchodzę na swoj komputer -> SMB i widze folder FREE -> wchodzę i pyta o hasło i tutaj jest problem Podaje hasło i nic, nie chce mnie przepuścić, kilkakrotnie zmieniałem hasło i próbowałem od nowa i zawsze to samo. Raz udało mi się jakoś wejść na innym koncie ale po tym jak wchodziłem do udostępnionego katalogu wywalało błąd że katalog nie istnieje. Sprawdzałem konfigurację w Centrum Sterowania a tam cały czas pokazuje że nie ustawiono hasła dla konta samber. Po podaniu nowego hasła daje OK wchodzę od nowa i dalej pisze że nie ma hasła. Teraz już nie mogę się nawet dostać do CS - nie wiem czemu ale po podaniu hasła roota zostaje wyrzucony do spowrotem do głównego panelu. Proszę pomóżcie mi to jakoś doprowadzić do stanu używalności bo brak mi już pomysłów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Oto odpowiednia ->LEKTURA<- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiltman Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Wszystko fajnie tylko czy ten link jest aktualny? bo jak tak to znaczy ze u mnie sa jakies problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Tak, yest aktualny Jakby co możesz się zgłosić na priv, ale z obecnym nawałem pracy dostawa może potrwać kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vertigo Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Dziekuję za LEKTURE - wyjaśniła mi wiele rzeczy. Udało mi się skonfigurować sambe tak że mogę przeglądać udostępnione przez siebie pliki w SYSTEM -> Zdalne Miejsca -> Siec Lokalna -> moj_ip ale tylko jako gość. W żaden sposób natomiast nie mogę dojśc do tego jak zrobić tak żeby przy próbie przeglądania trzeba było podać login i hasło. Wydaje mi się że wszystko robię prawidłowo - jedno czego nie rozumiem to dlaczego nie działają hasła które ustawiam przez smbpasswd. Przy próbie przeglądania zasobu wyskakuje okienko logowania, podaje hasło i nic. Sprawdzałem zawartość pliku /etc/samba/smbpasswd i wszystko wygląda tak jak podano w tej książce, są konta które dodałem, zaszyfrowane hasła i cała reszta. Centrum Sterowania też ciągle pokazuje że nie ustawiono hasła i tak cały czas. Szukałem rozwiązania w tej książce ale nie udało mi się nic wymyśleć. Proszę o jakieś podpowiedzi. EDIT1 Bawiłem się trochę Sambą pod knoppixem i tam wsyzstko działa jak trzeba - działają hasła i i mogę się logować na konta samby. Ten sam konfig nie działa pod FC4 nie wiedzieć czemu. Wygląda na to że to coś z Fedora u mnie nie tak i nie wiem jak to naprawić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi