piomars Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 witam w związku z sezonem urlopowym mam małe pytanko: jak skonfigurować w sendmailu autoodpowiedź na przysyłane do userów maile. Wiem że mogę to zrobić za pomocą vacation.msg ale wtedy autoodpowiedź się generuje tylko na maila wysłanego na login usera a już nie w przypadku wysłania na alias usera. Już znalazłem rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Już znalazłem rozwiązanie Może mógłbyś tutaj zaprezentować do czego doszedłeś, tak dla potomności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piomars Napisano Sierpień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 witam, zrobilem to tworzac plik .forward i .vacation w folderach domowych userow. dalej vi i vacation: subject: temat from: nazwisko tresc odpowiedzi i dalej vi .forward: \login, "|/usr/bin/vacation -a alias login" zeby dezaktywowac odpowiedź poprostu zmieniam nazwe .forward na inna wedlug obranego klucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Jeśli można, proszę o więcej szczegółów. Ja zrobiłem to samo i nie wysyła odpowiedzi do nadawców. Na co zwrócić uwagę (co i w jakich plikach zmodyfikować). Sendmail + FC3 + vacation 1.2.6.1-6. Zauważyłem,że w maillog-u przy oeracji odsyłania jest komunikat : .... Connection refused by [127.0.0.1] a w sendmail.mc nie mam żadnego wpisu takiego adresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 dawno nie bawiłem się sendmailem, ale: /etc/sendmail/access (albo coś takiego, tam gdzie masz pliki konfiguracyjne do sendmaila powinien być plik access (lub podobny z nazwy )) zobacz czy masz dopisane: 127.0.0.1 RELAY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Niestety nie pomogło. Mam wrażenie, że coś blokuje przekazywanie odpowiedzi, tylko co? Próbowałem ze skryptami procmaila opisanymi w necie i też nic. ***** już znalazłem rozwiązanie problemu: 1. wyedytować /etc/mail/submit.mc 2. zmienić w tym pliku w linii : FEATURE(`msp',`[127.0.0.1]') adres 127.0.0.1 na adres ip serwera pocztowego 3. wykonać : m4 /etc/mail/submit.mc > /etc/mail/submit.cf 4. zrestartować sendmaila wcześniej oczywiście zainstalować vacation : 1. rpm -i vacation 1. ... rpm 2. su - uzytkownik 3. stworzyć pliki .forward i .vacation.msg i wypełnić je (wyżej opisano) 4. odpalić : vacation -I (duże i) 5. exit aby wyjść z sesji użytkownika i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi