jack032 Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Witam Mam problem jako świeży fedorowiec a wcześniej redhatowiec. Zawsze występuje u mnie problem po instalacji systemów z rodziny (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Ekran monitora mam częściowo przestawiony, w celu pozycjonowania ekranu używałem zawsze XF86Config w celu modyfikacji, wcześniej odpalałem xvidtune i sobie ustawiałem pozycję ekranu. Problem w tym że nie mam w systemie pliku XF86Config i nie wim gdzie wprowadzić dane o nowej pozycji obrazu aby przy ładowaniu systemu ekran był w prawidłowej pozycji. Nie mam doświadczenia z tym systemem, poprzednio uzywałem Mandrake. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Problem w tym że nie mam w systemie pliku XF86Config i nie wim gdzie wprowadzić dane o nowej pozycji obrazu aby przy ładowaniu systemu ekran był w prawidłowej pozycji fc przeszla juz jakis czasem temu z XFree na Xorg, konfig jest w /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack032 Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 No tak znalazłem plik wczoraj ale gdzie dodać ten wpis, sorry ale jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Masz tu kawałek mojego xorg.conf może ci coś da Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "OPTIViewv17+" DisplaySize 320 240 HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "dpms" Uważaj na częstotliwości odświeżania, ty możesz mieć inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 No tak znalazłem plik wczoraj ale gdzie dodać ten wpis, sorry ale jestem zielony np jaki? wpis trybu graficznego mozna dodac edytujac etc/X11/xorg.conf dodac sekcji monitora dodatkowa rozdzielczosc, np: ModeLine "1280x800" 98.9 1280 1352 1488 1696 800 801 804 833 -hsync +vsync Jesli jednak u Ciebie obraz jest przesuniety, to sprobuj przesunac go uzywajac ustawien monitora. Czasem jest tak, ze monitory cyfrowe pamietaja ustawienia dotyczace polozenia i innych korekt oddzielnie dla kazdego trybu graficznego, gdzie tryb to rozdzielczosc i predkosc odswiezania. Np moze nigdy nie ustawiales polozenia ekranu dla 1024x768x75Hz i on ma niezcentrowany obraz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack032 Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Niestetz nie mam moyliwosci bo to starz monitor 15calowy, próbowałem wpisywć zmiany ale za kazdym razem wywala mi X mozeszpokazaać gdzie wpisać ModeLine ? Próbowałem wszędzie ale zawsze wywalało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 ja mam tak : Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "LCD Panel 1280x800" HorizSync 31.5 - 100.0 VertRefresh 60.0 - 75.0 Option "dpms" ModeLine "1280x800" 98.9 1280 1352 1488 1696 800 801 804 833 -hsync +vsync EndSection musze miec specjalny tryb obslugi tej rozdzielczosci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack032 Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 No to wszystko poszło po tym jak pokazałeś ten zrzut. Wyrazy uznania za wiedzę i chęć pomocy , bo są fora gdzie guru nie odpowida na proste pytania. Dzięki za podpowiedzi i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack032 Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Witam ponownie Znowu mam problem z monitorem, przy FC6 te wpisy nie dziaaja, tak jakby ta opcja zmiany zosta gdzie indziej zaszyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netpr Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Dobrze ci tu pisza tylko, ze nie na twój monitor, zarówno dpi jaki i czestotliwosc, a co za tym idzie modeline bedzie u ciebie inna, linux to nie glupi system, jak ci wywala i X to dobrze bo to znaczy, ze ci nie chce zlych zmian zaakceptowac i musisz dobre wprowadzic. Na co musisz zwrócic uwage. Musisz wymusic start Xoraga na okreslonym dpi albo w jego pliku konf, albo jak to nie skutkuje metoda lopatologiczna burtal force . Po drugi bedziesz musial sobie recznie odnalezc gdzie jest ten plik servera Xorg, on ma chyba nazwe Xorg i moze byc w /usr/bin , ale jak to w linuksie bywa co komp to inna historia. Po trzecie mode line musisz wyliczyc dla twojego monitora przy okreslonej czestotliwosci. Po czwarte nie dziwne, ze ci nie wychodzi, moze Xorg startuje ci dobrze, ale potem dowodzenie przejmuje byc moze kdm albo gdm jakis którego nie skonfigurowales, zeby wiedzial kto tu dowodzi, a aby to zrobic wlasnie w kdm albo gdm bedziesz musial podac sciezke w odpowiedniej sekcj do tego Xorga. Postaram sie jak znajde wyslac ci na PM link do innego forum, gdzie jest bardzo dobry opis tylko do konca przeczytaj, lacznie z odpowiedziami, bo tam jest opis dla Xorag 6 , i wlasnie wlasnie musisz sie zorientowac jakiego masz tego Xorga bo na 6 pliczek jest gdzie indziej niz na 7Xorgu. Na samym koncu tamtego opisu dodalem gdzie u mnie na Xorg 7.1.1 lezy plik servera X, w odpowiedniej sekcji kdma, u ciebie to moze byc gdzie indziej ten plik ( Zasadniczo podawalo sie droge do dowiazania X, ale byly dwa to wolalem od razu wskazac jako dowodzacego Xorga, oczywiscie recznie odnalezionego ). Rozsadnie tez wylicz modeline, masz stary monitor nie nie przesadzaj z dpi i czestotliwoscia. Edit. I jeszcze jdeno jak juz wszstko zrobisz dobrze to tu napisz co i jak krok po kroku jak co gdzie wpisales , na jakim xorgu to robiles (podczas robienia tam jedna z komend ci to wyswietli, który to xorg ). Linka na w pw tylko nie traktuj tego jak gotowy opis, a posprawdzaj czy tam gdzie naprzyklad jest wskazanie na plik X czy Xorg on sie tam znajduje, a jak to jest dowiazanie to czy wskazuje tam gdzie powinno czyli np: dowiazanie X, które powinno na Xorg wskazywac istotnie wskazuje na Xorg. Generator modeline: http://koala.ilog.fr/cgi-bin/nph-colas-modelines Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi