Skocz do zawartości

Ati Nie Daje Żyć

tomkolp

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Mandrake 10.1 zainstalowałem stery ati uruchomiłem akceleracje i zaczoł mi się komp wieszać nawet na pulpicie. To myślałem, że to wina mandrake to zainstalowałem fedore 3. I po instalacji grafiki ten sam problem. Kernel 2.6.9.6 stery ati-driver-installer-8.14.13.bin xorg8.1. i radeon 9000se. Przy uruchamianiu żadnych błędów. Pomóżcie!!

QUOTE(bartucha82 @ 28.07.2005 - 18:24)
Polecam faq.fedora.pl - tam jest opisany sposób instalacji sterowników ATI z repo Livny. Zaktualizuj cały system. Zainstaluj driver z repo Livny. Wklep w konsolce w trybie tekstowym fglrxconfig. Ustaw X. Reset. I powinno działać.

http://szablony.freeware.info.pl

Z tego faqu też próbawałem instalować i to samo. Ale może tak jak mówisz musze uaktualnić cały system. Ale to dpiero po pierwszym bo mi neo zwolnili fglrxconfig przeprowadziłem mam akceleracje gry się odpalają tylko że co chwila mi linux się wiesza.

Ja mam podobny problem. Z livny zainstalowałem stery ATI mam radeon9200se Owszem jest panel w menu, fglrxinfo daje mi odpowiedź

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9200SE DDR Generic
OpenGL version string: 1.3.1003 (X4.3.0-8.14.13)

ale gdy wejdę przez ctrl+alt+f2 do konsoli to mam totalną zwiechę. Nie muszę się w niej logować, wystarczy że do niej wejdę i wyjdę. Ekran zielony, system stoi, działa tylko reset na obudowie

Proponuję sprawdzić czy w biosie jest wyłączone fastWrites dla karty grafiki. Pożytku z tego niewiele , a jedynie kupa problemów. Jest tylko kilka płyt głównych , które dobrze się dogadują w tej materii z grafiką. Jeżeli już to mamy wyłączone to polecam modyfikację xorg.conf. Mnie wieszał się przy blokowaniu sesji i czasami na logowaniu na innej konsolce. Oczywiście winny sterownik ati. W xorg.conf znajdźcie linię:

Option "BlockSignalsOnLock"        "on"

I zamieńcie ją na :

Option "BlockSignalsOnLock"        "off"

POwinno pomóc. Przynajmniej u mnie rozwiązało to wszystkie problemy z grafiką, poszarpanymi teksturami i innymi dziwactwami renderowania. :)