gwiazdor_online Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Witam! Prócz tego, że jestem użytkownikiem Fedory, uzywam także Slackware'a. Mam problem tego typu, że nie wiem jak ustawić w nowym monitorze rozdzielczość podczas startowania "iksów" na inną niż maksymalna. Czy ktoś wie, w którym pliku mogę znaleźć stosowne ustawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 witam w: /etc/xorg.conf Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection tu defaultowo mam glebie 24 i uruchamia sie zawsze najwyzsza czyli jak chce 800x600 to wystarczy ze usune z ustawien dla tej glebi wyzsze rozdzielczosci tak samo jak chce jeszcze wyzsza to dopisuje na poczatku to taki chyba polsrodek a nie profesjonalne rozwiazanie jednak starcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 /etc/X11/xorg.conf Kolega się pomylił. Możesz jeszcze zmienić ustawienia samego srodowska graficznego z pomini eciem konfigu xorg.conf TZN że graficzny konfigurator zmieni to co napisał powyzej wachu. Menu>Ustawienia systemowe>Display NIe pamieta, ale dało się też dopisać rozdzielczość do ocji startowych GRUBA ... ale już nie pamiętam co tam trzeba było dopisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maya'2 Napisano Sierpień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2005 Jest też magiczny skrót CTRL ALT + albo - Zwłaszcza przy starcie instalacji się przydawał ale najlepiej wpisać linux resolution=1280x1024 (np) przed instalacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Sierpień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 (edytowane) Witam! Piszę tu na nowo bo pewnie tego linku http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...zdzielczo%B6%E6 już nikt nie ogląda, a chciałem jeszcze coś dodać. Bardzo proszę więcej tak nie robić, OK? Na początek - wachu miał rację. Po wpisaniu kilku rodzdzielczości do xorg.conf, automatycznie wczytuje się ta najwyższa, czyli po mojej myśli A w Slackwarze nie zauważyłem w menu kde czegoś takiego jak "Display" Co do Ctrl+Alt+"+" to oczywiście jest mi znana ta sztuczka, ale to raczej słuzy czemu innemu Poza tym chodziło mi o ustawienie rozdzielczości na stałe, a nie żeby ciągle zmieniać po starcie systemu. Mama jeszcze jedno pytanko. -- jak zmniejszyć wielkość liter lub zwiększyć rozdzielczość w terminalu tekstowym? Mam nowy monitor 19-calowy i litery w trybie 640x480 lekko mnie przerastają Pozdrawiam! Edytowane Sierpień 6, 2005 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 jak zmniejszyć wielkość liter lub zwiększyć rozdzielczość w terminalu tekstowym W atermie możesz się bawić czcionką, jej wielkością itp. Info się do pliku .Xdefaults dopisuje. Zresztą było ostatnio na forum o atermie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 hmmm... chodziło mi o ten terminal tekstowy a nie X-terminal .Xdefaults wskazuje mi na coś związanego z X Pozdrawiam! Ok. sięgnąłem do linku http://grylinux.republika.pl/jak.htm i wszystko gra Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi