Skocz do zawartości

Apt-get

Simon Templer

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.Zainstalowalem sobie dzisiaj FC4 dotychczas mialem FC3, do tej port korzystalem z apt, ktory byl sciagniety ze strony http://ayo.freshrpms.net/, dla FC3 on jest juz skonfigurowany ale dla FC4 nie. ale zainstalowalem ten nie skonfigurowany do tego doinstalowlaem synaptic-a, i dodalem repozytoria. W sumie przekopiowalem te z FC3 tylko zmienilem 3 na 4. I wszystko chodzilo by dobrze, bo mam baze dodatkowych pakietow oraz sciagane sa z netu ale przy samej instalacji wyskakuje cos takiego

[root@localhost simon]# apt-get install kile

Reading Package Lists... Done

Building Dependency Tree... Done

The following NEW packages will be installed:

kile (1.8-1.1.fc3.rf)

0 upgraded, 1 newly installed, 0 removed and 147 not upgraded.

Need to get 0B/3008kB of archives.

After unpacking 6630kB of additional disk space will be used.

Checking GPG signatures... ########################################### [100%]

E: Unknown signature /var/cache/apt/archives/kile_1.8-1.1.fc3.rf_i386.rpm: (SHA1) DSA sha1 md5 (GPG) NOT OK (MISSING KEYS: GPG#6b8d79e6)

E: Error(s) while checking package signatures:

0 unsigned package(s)

1 package(s) with unknown signatures

0 package(s) with illegal/corrupted signatures

E: Handler silently failed

Oco chodzi, moze ktos wie jak to naprawic, a moze ktos zna juz apt skonfigurowanego pod FC4

ja sie moze podepne :)

sam w FC3 uzywam apt oraz synaptica, ale z tego co wiem to apt nie jest juz rozwijany i dlatego nie zaleca sie uzywania go w Fedorze, rowniez nie zalecanym jest up2date, pozostaje yum

chodzi mi wlasnie o nakladki na yuma, znam tylko yumex'a ale nie przypadl mi do gustu, poniewaz SPORO ustepuje mozliwosciami oraz interfejsem synapitc'owi

są jakies inne nakładki na yuma?

sa 3 albo 4 inne

chyba jak sie wkurze to przepisze kod synaptica z poleceniami (_yum'a_ → yuma) ORT :P

pisz! :D

ale nie z poleceniami tylko z tym menu synaptica. Bardzo to dla mnie wygodne. No i to ze programy zainstalowane i nie zainstalowane sa wymieszane miedzy soba a nie tak jak jest np. yumexie.

pisz pisz :P;)

Albo lepiej poczekaj, aż RH napisze pupa. ;) Zresztą, już chyba jest w Rawhide'ie. B)

Rzeczywiście lepiej poczekać. Na razie jest tylko zalążek w wersji, którą nazwałbym alpha. Inaczej mówiąc, to jest klasyczny przykład "development", trzeba poczekać...

Może wymyślili coś wygodniejszego, np. "better task oriented system"? :)

no wlasnie zalezy co to niby ma byc? <_<

wlasnie miedzy innymi takie "wszechwiedzace" instalatory systemowe ktore wiedza co chcailbym zainstalowac zanim o tym pomysle spowodowaly ze pracuje na linuksie a nie na jakis okienkach ;)