Angie Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 nie wiem dlaczego ale jak uruchamiam terminal to widnieje tam: [nazwa_użytkownika@knoppix ~]$ Skąd się ten KNOPPIX tam wziął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 To jest nazwa stacji roboczej, czyli Twojego kompa. Możesz ją zmienić edytując plik /etc/hostname Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano Sierpień 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 nie umiem znaleźć tego pliku. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 nie umiem znaleźć tego pliku. :lammer: Bo ten plik jest w /bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Bo ten plik jest w /bin Knoppix jest oparty na Debianie, więc w obu powinno być podobnie Edytując (na D.) plik /etc/hostname otrzymuje http://img352.imageshack.us/my.php?image=s...screen117tb.png , czyli moją zdefiniowaną nazwę. Z kolei edytując plik w /bin otrzymuje coś takiego http://img363.imageshack.us/my.php?image=s...screen125bx.png czyli tutaj sobie za dużo nie pozmieniam Akurat od dawna nie miałem do czynienia z Knoppem, więc teraz nie moge sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest w nim identycznie. Jeszcze z ciekawości możesz wydać polecenie find / |grep hostnamei sprawdzić, gdzie on go(je) znajdzie. Do tego można jeszcze wpisać echo $HOSTNAME, ale to jest właściwie tylko w celach informacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 ale ja to mam w terminalu pod Fedorą Core 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 ale ja to mam w terminalu pod Fedorą Core 4 A to tego nie napisałaś(-eś?). Widocznie przy instalce tak zostało wpisane. Ja nie mam Fedory na dyzku, więc nie sprawdze, ale powinno być w miare podobnie. Zreszta poszukaj poprzez polecenie już wyżej wpisane → find / |grep hostname. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 prościej jest wydać polecenie: hostname nowa_nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_sq9bbf Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Miłem podobny problem - kiedyś musiałem odpalić kompa z knopka - nie pamiętam już po co... Zrobiło mi się to samo - stare czasy jeszcze pod Mandrake 10.0 - też zamiast nazwy hosta dostałem KNOPPIX... Edycja /hostname - nie dała nic, bo skądś się to za każdym razem nadpisywało - w międzyczasie uszkodziłem dysk - problem rozwiązał się poniekąd sam, bo w nowym systemie nie popełniłem już tego samego błędu... W sumie to jestem ciekaw dlaczego wtedy mi się nie udało i co zawaliłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 moim zdaniem najprosciej jest recznie wyedytowac plik /etc/hosts oto przykladowy plik: # IP hosta; nazwa kanoniczna; aliasy # Przyklad: perl :> 127.0.0.1 localhost psyhoo 192.168.1.214 klaster.zielonabudka.net klaster 192.168.1.190 sistar.zielonabudka.net sistar po tym zabiegu nazwa w terminalu powinna byc 'psyhoo' i powinno byc po klopocie PS. jezeli nazwa bylaby nadpisywana, trzebaby sprawdzic skrypty uruchomieniowe (lokalne i globalne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 a teraz nagle mam tak: [nazwa_użytkownika@dhcp-5987-6 ~]$ tylko że ja nic nie zmieniałem w żadnych ustawieniach. Dlaczego to się zmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Dlaczego to się zmienia? hmm pewnie wirus no... a tak na serio to trudno powiedziec, przyczyn moze byc bardzo wiele, poczawszy od jakiegos skryptu ktory modyfikuje twoje ustawienia poprzez zartownisia z twojej sieci ktory robi ci psikusa a nawet wirusa z dosc niecodziennym jak na te czasy payloadem, a skonczywszy na uszkodzonej pamieci RAM (albo dysku) moze najpierw wklej jako kod linie zaczynajace sie od "PS1" z nastepujacych plików: /etc/profile /etc/bashrc /home/nazwa_uzytkownika/.bash_profile /home/nazwa_uzytkownika/.bashrc oczywiscie jezeli taki znajdziesz a takze plik /etc/hosts (najlepiej caly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 moze najpierw wklej jako kod linie zaczynajace sie od "PS1" z nastepujacych plików: /etc/profile /etc/bashrc /home/nazwa_uzytkownika/.bash_profile /home/nazwa_uzytkownika/.bashrc oczywiscie jezeli taki znajdziesz a takze plik /etc/hosts (najlepiej caly) dobra...nie wiem o co chodzi....co mam wkleić ? gdzie? :lammer: tak samo mi sie pojawia jak jest ekran logowania przy uruchamianiu Fedory w prawym dolnym rogu ekranu...wtedy ten Knoppix a teraz jakiś dhcp + jakaś data i godzina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Spoko. Perl chciał ci powiedzieć abyś zrobił w terminalu coś takiego cat /etc/profile Następnie to co ci wyswietli w terminalu zaznaczasz prawym przyciskiem myszy, wybierasz kopiuj i wklejasz do okienka forum:P . To samo robisz z wszystkimi plikami które ci wymienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 # /etc/profile # System wide environment and startup programs, for login setup # Functions and aliases go in /etc/bashrc pathmunge () { if ! echo $PATH | /bin/egrep -q "(^|: )$1($|: )" ; then if [ "$2" = "after" ] ; then PATH=$PATH:$1 else PATH=$1:$PATH fi fi } # Path manipulation if [ $EUID = 0 ]; then pathmunge /sbin pathmunge /usr/sbin pathmunge /usr/local/sbin fi pathmunge /usr/X11R6/bin after # No core files by default ulimit -S -c 0 > /dev/null 2>&1 USER="`id -un`" LOGNAME=$USER MAIL="/var/spool/mail/$USER" HOSTNAME=`/bin/hostname` HISTSIZE=1000 if [ -z "$INPUTRC" -a ! -f "$HOME/.inputrc" ]; then INPUTRC=/etc/inputrc fi export PATH USER LOGNAME MAIL HOSTNAME HISTSIZE INPUTRC for i in /etc/profile.d/*.sh ; do if [ -r "$i" ]; then . $i fi done unset i unset pathmunge ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ # /etc/bashrc # System wide functions and aliases # Environment stuff goes in /etc/profile # by default, we want this to get set. # Even for non-interactive, non-login shells. if [ $UID -gt 99 ] && [ "`id -gn`" = "`id -un`" ]; then umask 002 else umask 022 fi # are we an interactive shell? if [ "$PS1" ]; then case $TERM in xterm*) if [ -e /etc/sysconfig/bash-prompt-xterm ]; then PROMPT_COMMAND=/etc/sysconfig/bash-prompt-xterm else PROMPT_COMMAND='echo -ne "3]0;${USER}@${HOSTNAME%%.*}:${PWD/#$HOME/~}<!--POST BOX-->7"' fi ;; screen) if [ -e /etc/sysconfig/bash-prompt-screen ]; then PROMPT_COMMAND=/etc/sysconfig/bash-prompt-screen else PROMPT_COMMAND='echo -ne "3_${USER}@${HOSTNAME%%.*}:${PWD/#$HOME/~}3\"' fi ;; *) [ -e /etc/sysconfig/bash-prompt-default ] && PROMPT_COMMAND=/etc/sysconfig/bash-prompt-default ;; esac # Turn on checkwinsize shopt -s checkwinsize [ "$PS1" = "\s-\v\$ " ] && PS1="[\u@\h \W]\$ " fi if ! shopt -q login_shell ; then # We're not a login shell for i in /etc/profile.d/*.sh; do if [ -r "$i" ]; then . $i fi done unset i fi # vim:ts=4:sw=4 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ /etc/hosts # Do not remove the following line, or various programs # that require network functionality will fail. 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost Reszty nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi