San Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 Witam! szukam sposobu na udostępnienie części mojego dysku twardego, jako serwera FTP (ftp://moje.ip/) tyle tylko że chciałbym by mój firewall filtrował wszystkich którzy chcą się połączyć z moim komputerem poza wybrańcami (tj. adresami IP odpowiednich osó. używam firewall'a Firestarter i mam stałe IP, zewnętrzne Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 tutaj artykul ktory ja wykorzystalem do ustawienia ftp http://linio.boo.pl/vsftpd.html na firestarter zakladka Policy Editing Inbound.... Allow service Add rule Name ftp When the source IP, host or network np 10.1.1.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 w tym artykule jest mowa o shellu. co to jest i jak go dodać użytkownikowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 w tym artykule jest mowa o shellu. co to jest i jak go dodać użytkownikowi? http://pl.wikipedia.org/wiki/Pow%C5%82oka zobacz sobie do pliku /etc/passwd tam w ostaniej kolumnie masz podaną powłokę, którą ma przypisany dany użytkownik. Shella możesz zmienić w każdej chwili: paswd -e LOGIN_USERKA albo wyedytować plik /etc/passwd P.S. shell to podstawa (_linuxa_ → Linuksa) ORT (szczególnie jak większością maszyn zarządzasz przez terminal ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 Tylko ostrożnie, nie szastaj shellami na prawo i lewo bo źle się to dla Ciebie skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 no dobrze. zastosowałem się do tych instrukcji, ale nie wiem jak sprawdzić czy to zaczęło już działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi