mara Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 witam, jestem poczatkujacy i napotykam co chwile problemy (ale sie nie zalamuje ) kiedys jak instalowalem fedore 3 nie mialem problemu z konfiguracja polaczenia sieciowego po czasie (wczoraj) zainstalowalem sobie fc4, w miedzyczasie zmienilem kompa na: plyta intel D945GNT procek intel pentium D820 grafike GF660TD itp itd na tej plycie jest wbudowana sieciowka, ktora w windowsie zlokalizowalo jako Intel® PRO/100 VE Network Connection, proboje skonfigurowac polaczenie z internetem w fedorze z poziomu gnome'a, wybieram ethernet, eth0 znajduje intel pro100 (brzmi calkiem jak tamtej z windy) wybieram reczne ip, maske i brame ale jak chce wybrac to polaczenie i dac Aktywuj to mi wyskakuje blad ze nie mozna wykryc urzadzenia taki moj problem, mozecie cos na to zaradzic? chociaz internet chcialbym odpalic, pozniej juz latwiej bedzie przy okazji po probe konfiguracji polaczenia przy uruchamianiu gnoma wyskakuje komunikat: nie mozna odnalezc adresu internetowego komputera localhost.localdomain. Spowoduje to nieprawidloe dzialanie GNOME, usuniecie tego problemu jest mozliwe poprzez dodanie localhost.localdomain do pliku /etc/hosts edit: caly czas szukam odpowiedzi, zdazylem wyczytac ze to dosc stary sterownik do karty sieciowej i fedora nie powinna miec problemu z wykryciem sprzetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 co mówi lsmod ?? Masz załadowany jej moduł??? Sprawdzałeś /etc/sysconfig/hwconf ??? masz w class network sterownik tej karty?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano Sierpień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 po wpisaniu lsmod jest eepro100 i nic z niego nie korzysta za to eepro100 korzysta z mii zaraz zobacze do /etc/sysconfig/hwconf edit: w class network jest driver: unknown, dopisac ten moj? edit: sprobowalem dopisac ale dalej ten sam komunikat: "nie mozna aktywowac urzadzenia sieciowego eth0! nie znaleziono urzadzenia eepro100 eth0, opozniam inicjacje" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Sprawdź w /etc/modprobe.conf czy masz wpis alias eth0 eepro100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano Sierpień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 tak, mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 To już chyba tylko instalacja nowych sterowników. Znalazłem stery do tej płyty tutaj http://downloadfinder.intel.com/scripts-df...06&submit=Go%21 tyle że wszystkie dla enterprise, nie wiem jak się to ma do fedory. Serio, nic innego poza instalacją sterów nie przychpdzi mi do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano Sierpień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 ok ciagne ten plik numer 5 i sproboje zainstalowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi