Skocz do zawartości

Nvidia I Framebuffer...

Peres

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu staram się uzyksać framebuffer z kartą GeForce 4 MX440. Na początku próbowałem poprzez przekazywanie opcji vga= do kernela, ale to nic nie dawało. Potem samemu kompilowałem kernela. I, jeśli skompilowałem kernela z nvidiafb bezpośrednio w jaju, to framebuffer działa, ale właściwie sterownik nvidia dla X-ów nie chce się załadować - czepia się, że jakieś "probe routine" zostało wykonane dla karty graficznej :/. Czy jest jakaś dobra metoda, żeby mieć naraz sterownik GLX i framebuffer?

Swego czasu, kiedy używałem Mdk (ciężkie czasy to były :P), framebuffer działał razem ze sterownikiem NVidii, ale w taki sposób, że kiedy X-y się ładowały, to tty "głupiało" i wyświetlało jakieś dziwactwa...

> ja radzę wgrać bootsplasha

Po wgraniu (zresztą niezbyt pomyślnym, bo z tego co widziałem większość odrzucił) diff-ki bootsplasha na kernela, ten nie chciał się skompilować :/.

> O ile - oczywiście - dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi...

Nie zrozumiałeś, ale nie szkodzi. W końcu udało mi się odpalić vesafb, ale:

1) Nie chce przyjąć rozdzielczości większych niż 800x600 :/

2) Przy głębii kolorów więĸszej niż 8-bit, po włączeniu X-ów, konsola "głupieje" (tzn. widać jakieś niestworzone dziwactwa)

Już pomijam samą głębię kolorów, ale zależy mi na tym, żeby uzyskać konsolę z fb przy 1024x768. Może jest na to jakaś metoda? Albo jakiś sposób, żeby równolegle używać nvidiafb i sterownika NVidii?

dzieje sie tak dlatego ze pewnie uzywasz sterownika nvidia do framebuffera

dodakowo uzywajac oryginalnych sterownikow nvidii, 2 sterowniki probuja sie dostac do tego samego sprzetu w ten sam sposob dlatego beda zwiechy i rozne dziwne rzeczy :)

rozwiazaniem jest uzycie sterownika fb vesa :)

sprobuj dodac do grub'a do opcji kernela taka opcje

video=vesa:ywrap,mtrr i powinno byc ok :)

No właśnie VESA używam, ale przy VESA nie chce wyciągnąć > 800x600

Ja też mam GeForce 4 MX440 i mi na VESA ładnie chodzi w wyższej rozdzielczości. Dałem opcję vga=792 (jakby co, to nie używam badziewnych sterowników nVidii).

[root@X ~]# lspci | grep -i gef
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440] (rev a3)
[root@X ~]#

Przepraszam, że tak późno odpowiadam. U mnie lspci daje:

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev c1)

Więc widocznie jakiś nowszy model mam :/. Ale w każdym razie na razie działa i tyle raczej mi starcza. Thx za pomoc.