johnyk Napisano Maj 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 ... obraz startowy sciagniety. Plyty maja dobre sumy. Plyty wypalilem na nosnikach porzadnych i chyba bledów nie ma. Sciagnalem ten obrazek 4 megowy. Nagralem i odpalilem kompa. Gdy zaznaczam by sie instalowal z plyty to instalator stwierdza ze w napedzie nie ma plyty z FC a przeciez ja w miedzyczasie wymienilem na FC2- dysk 1. Wiec o co chodzi? Co robie zle? Dodam,ze jak narazie uzywam Auroxa 9.3.1 i chodzi bez problemu ale chcialbym zobaczyc FC2 z Gnome 2.6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 A nie możesz po prostu wystartować z CD1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnyk Napisano Maj 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 A nie możesz po prostu wystartować z CD1? Nie bo CD1 przynajmniej u mnie nie jest bootowalna. Ściągana z czeskiego mirrora, suma sie zgadza... to ona jest startująca???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 Ona jest zdecydowanie startująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luka Napisano Maj 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2004 ta płyta nepweno jest bootowalna sprawdziłeś w biosie kolejnosc startowania - "boot priority" ? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwierczynski Napisano Lipiec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2004 Witam wszystkich Linuksowców. Ja też bym chciał wreszcie przesiąść się na Linuksa, ale jakoś mi to nie idzie. Ściągnąłem obrazy płyt, nagrałem na CD uruchomiłem komputerek z CD1, zaczęło się instalować i kicha. Instalacja idzie do pewnego momentu i nagle wywala komunikat że nie może zainstalować jakiegoś pliku czy pakietu i należy zrestartować komputer. I tak w koło. Zmarnowałem już kilka płyt nagrywając ponownie obraz CD1 (dobrze że tanie) i jak nie miałem Linuksa tak nie mam. Z tego co wyczytałem o Linuksie, FC2 jest chyba najlepsza wersja Linuksa. Ale jak na razie jadę na Win XP Prof. A nie tak miało być. I jeszcze jedno. W wielu wątkach przeczytałem o sumach kontrolnych ściągniętych obrazów płytek. Jak to sprawdzić? Czy nie ma ktoś jakiejś instrukcji (krok po kroku ale po polskiemu) jak zainstalować FC2 ? Jeśli tak proszę o jakiegoś linka albo maila. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2004 [ciach]1 Instalacja idzie do pewnego momentu i nagle wywala komunikat że nie może zainstalować jakiegoś pliku czy pakietu i należy zrestartować komputer [ciach]2 Z tego co wyczytałem o Linuksie, FC2 jest chyba najlepsza wersja Linuksa. [ciach]3 Ale jak na razie jadę na Win XP Prof. A nie tak miało być. [ciach]4 W wielu wątkach przeczytałem o sumach kontrolnych ściągniętych obrazów płytek. Jak to sprawdzić? ad1 czasami tego typu bledy (niemoznosc znalezienia pliku) nie wynika z wady plyty instalacyjnej, a bledow wynikajacych z bledow sprzetu. (linux jest bardziej czuly na uszkodzenia hardwara) probowales odpalic instalke na innym kompie? ad2 zalezy od kryteriow oceny ad3 a mialo byc tak pieknie smigajaca fedorka ad4 sumy kontrolne- nie pamietam jak sie sprawdza, ale istnieje prostszy sposob: na poczatku instalacji instalator ma funkcje "media check" (oczywiscie, jesli instalator do tego miejsca dochodzi) za pomoca ktorego mozna sprawdzic wszystkie nosniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyk Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 co zrobić gdy cdroom nie obsługuje bootowania, jak zrobić dyskietkę potrzebną do odpalenia instalatora (na płycie nie ma obrazu ), jeżeli się nie da, to może jest jakiś inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avipro Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 ad2 Moim zdaniem najnajnajlepsza dystrybucją (_linuxa_ → Linuksa) ORT jest Debian :-) Ale to moje zdanie :-) Zresztą ja na nim siedzę od niedawna i nie jest on prosty :-) Trzeba go poznać i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 nie ma co o gustach rozmawiać.... imho... debian vs. fc etc jest pytaniem typu, która fajniejsza blondynka czy brunetka ?? ..... a moze ruda czy też mandrake ?? co prawda nie tylko gusta.. bo tez narzedzia distro i inne czynniki ale... glownie to jest kwestia "jak kto woli" albo "ta jest najlepsza bo pracuje na niej od roku, a innej nie widzialem na oczy ( albo 1 dzien u sasiada ) " ... ktos tu kiedys gdzies na forum wspomnial ze po wnikliwym zapoznaniu sie z kilkoma tam distro ( bodajze fc slack mandrake ) nie widzi przewagi zadnej z tych distro... (imho ze jezeli cos ma miec przewage to wlasnie jeden z tych drobnych czynnikow np w fc apt/yum ) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi