San Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 [root@8 qtparted-0.4.5]# make WARNING: use unsermake instead of make or use a wrapper script, e.g. makeobj!!! /usr/share/unsermake/unsermake all make: /usr/share/unsermake/unsermake: Polecenie nie znalezione make: *** [all] Błąd 127 co mogę z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 To nie jest odpowiedź na pytanie, ale dlaczego nie zainstlujesz gotowej apczki z Fedora Extras? A tak swoją drogą, to nie kompiluje się programów na koncie roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 yum odmawia mi posłuszeństwa (nic nigdy nie znajduje a repo mam z 5), paczek nie znalazłem, a Fedora Extras? pierwsze słyszę RE: btw. tak wyszło, wiem że root potrzebny jest tylko do 'make install' ale już na tym koncie byłe, pomyślałem że to wszystko jedno p.s. gparted próbowałem wcześniej zainstalować, ale ten to już w ogóle. wymagał paczki 6 mb która wymagała paczki 60 mb... miałem dość... Edycja: znalazłem już paczkę gparted na http://rpm.pbone.net/ ciekawe czy zadziała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Fedora Extras? pierwsze słyszę Hmm.. Standardowe, oficjalne repo z prawie 1800 paczkami? http://fedoraproject.org/extras/4/i386/repodata/ RE: btw. tak wyszło, wiem że root potrzebny jest tylko do 'make install' ale już na tym koncie byłe, pomyślałem że to wszystko jedno Nie, to nie jest wszystko jedno. Wystarczy jakiś błąd skrypcie robiącym kompilację i możesz sie pożegnać z systemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 zainstalowałem sobie yumexa i już wszystko chętniej chodzi ok, teraz będę wiedział. a propo... jak przelogować się na innego userka w terminalu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 su [user] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 w życiu bym nie pomyślał zawsze myślałem że w 'su' chodzi o 'super-user' a tu taki psikus. ;P jest jakaś baza z informacjami o komendach w konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 jest jakaś baza z informacjami o komendach w konsoli? Hmm nie wiem. Może ls /bin zawsze myślałem że w 'su' chodzi o 'super-user' man su su - Change user ID or become super-user Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 su [user] Nie zapominaj o kresce albo o parametrze -l lub --login ;-) jest jakaś baza z informacjami o komendach w konsoli? Hmm nie wiem. Może ls /bin Albo wcisnąć dwa razy TAB :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 największym problemem newbie jest odróżnienie tego kiedy żartujecie od tego co mówicie na serio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Dwa taby po prostu wyświetlą Ci listę wszystkich możliwych poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 no tak, ale to nie o to mi chodziło. jak bym szukał jakiegoś polecenia to gdzie mogę to zrobić. (poza forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 No jeżeli chodzi Ci o polecenia systemowe (ls, rm itp.), to dużo ich (wszystkie?) wylistujesz poprzez ls /bin A potem man <polecenie> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 poddaję się... jakim poleceniem wywołać listę wszystkich procesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 jakim poleceniem wywołać listę wszystkich procesów Wybierz sobie ps aux ps -A ps -u root top Do wyboru do koloru I jeszcze man ps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi