tomek Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Perl, ecik_ - bardzo dziękuję za pomoc. Wpisałem vga=792 i to pomogło. Nie działa mi natomiast tryb vga=795(rozdzielczość mojego monitora to 1280x1024). Czy wiecie może jaka może być tego przyczyna ? Z góry dziękuję, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Nie działa mi natomiast tryb vga=795(rozdzielczość mojego monitora to 1280x1024). Czy wiecie może jaka może być tego przyczyna ? najczesciej karta graficzna moze nie obslugiwac tego trybu (np. ma za malo pamieci lub RAMDAC nie jest w stanie obsluzyc odswiezania obrazu w takiej rozdzielczosci w tylu kolorach), rzadziej wina lezy po stronie monitora (wtedy reakcja jest taka ze przy zbyt duzej rozdzielczosci monitor sie wylacza lub daje komunikat), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Aha, rozumiem. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam ------------------------------------------------------------------- Witam ponownie. Próbowałem uruchomić tryb 1280x1024 tak : modprobe radeonfb (moja karta graficzna to Radeon 9200SE) próbowałem też fbset 1280x1024-60 pierwsze z nich działa od razu i rozdzielczość zmienia się na 1280x1024 ale ekran jest za bardzo przesunięty w lewo. Jednak po restarcie rozdzielczość wraca do default. Nie udało mi się jeszcze uruchomić trybu 1280x1024 poprzez modyfikację grub.conf Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć mi gdzie mogę szukać rozwiązania tego problemu to byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2005 Z tego co wiem nie zaleca się korzystania z innych framebufferów za bardzo. Skorzystaj z podstawowego vesafb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Dziękuję. Nie wiem czy o to chodziło : wpisałem modprobe vesafb ale zwróciło mi, że nie mam vesafb. Co mógłbym zrobić w takiej sytuacji ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 A tak w ogóle czemu robisz modprobe? :/ Przecież tym powinien się zająć grub, spójrz na mój wpis z gruba kilka postów wyżej i tam jest wpis z vesafb. Spróbuj to wkleić do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 modprobem robi pewnie zeby zobaczyc czy w ogole ma ten modul i czy bedzie mu chodzil, dobry sposob przed dopisaniem parametrow do gruba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Tylko, że ja na co dzień korzystam z vesafb, a modprobe mi wyświetla, że go nie mam... Po prostu nie mam tego skompilowane jako moduł i ów osobnik też może tak mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2005 Dziękuję za pomoc. Modprobe wpisywałem ponieważ znalazłem to w jednym z opisów na internecie. Ja się nie znam na linuksie i nawet nie wiedziałem co ta komenda robi, tym bardziej dziękuję za pomoc. Jutro spróbuję wpisać do gruba podaną już linijkę z vesafb. Pozdrawiam ------------------------------------------------------------------------------ Witam ponownie, właśnie zmieniłem grub.conf, wygląda on tak : # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,6) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda7 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/sda default=1 timeout=5 splashimage=(hd0,6)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.11-1.1369_FC4) root (hd0,6) kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/ vga=0x307 video=vesafb:ywrap,mtrr initrd /boot/initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img title Windows rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Niestety nadal pod konsolą mam czarny ekran. Przy wpisaniu zamiast 0x307 795 jest podobnie. Dziwne jest to, że kiedy mam ten czarny ekram, to nie działa nawet menu ekranowe OSD monitora. Czy może to być problem związany z monitorem/jego nie wykryciem przez system ? Z góry dziękuję i pozdrawiam PS. Gdy wpisuję 0x317 wszystko dobrze działa, jednak zależałoby mi na rozdzielczości 1280x1024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 To zmień root=LABEL=/ na root=/dev/hdxy, gdzie hdxy to jest odpowiednia partycja. U mnie to pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Dziwne jest to, że kiedy mam ten czarny ekram, to nie działa nawet menu ekranowe OSD monitora. Czy może to być problem związany z monitorem/jego nie wykryciem przez system ? oznacza to ze twoj monitro nie potrafi pracowac w tej rozdzielczosc z zadana czestotliwoscia odswiezania, zmniejszenie odswiezania powinno pomoc BTW title Fedora Core (2.6.11-1.1369_FC4) moze tak zakutalizowac system by wypadalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 zmniejszenie odswiezania powinno pomoc jak mogę to zrobić ? Z góry dziękuję za pomoc - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 najprawdopodobniej wpis powinien wygladac nastepujaco: kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/ vga=0x307 video=vesafb:fh:70:ywrap,mtrr ale musisz poprobowac bo samemu tego nie chce mi sie sprawdzac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Vesafb nie obsługuje manualnej zmiany odświeżania. There is no way to change the vesafb video mode and/or timings after booting linux. Wygląda na to, że w tym przypadku trzeba skorzystać z radeonfb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Vesafb nie obsługuje manualnej zmiany odświeżania. Wygląda na to, że w tym przypadku trzeba skorzystać z radeonfb... no wlasnie sie zastanawialem czy jest mozliwosc zmiany odswiezania przy vesafb ten pomysl z wpisem spotkalem przy matroxfb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi