Skocz do zawartości

Sb Live I Fedorra

sumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar na dniach kupic nowa karte dzwiekowa i (_napewno_ → na pewno) ORT bedzie to ktoras z wersji Sound Blaster-a LIVE-a firmy Creative. Dlatego tez chcialem sie dowiedziec czy ma ktos ta karte i FC 2? Jezeli tak to czy sa jakies problemy, a moze ich nie ma?

Z gory dzieki :)

ja mam SB live 5.1 i mi nie dziala w FC2 .Mozliwe ze cos sie kluci w systemie bo mam 2 zintegrowana katre (obie nie dzialaja jak wyjmuje SB to zintegrowana dziala) ale w FC1 bylo dobrze / jak masz zinstegrowana karte dzwiekowa to sprawdz czy bedzi ci dzialac inna dzwiekowka 'mozesz porzyczyc na chwile i sprawdzic ' :P

Ja również mam dwie karty dźwiękowe w kompie. Tą zintegrowaną dawno w BIOSie wyłączyłem. Live działa jak ta lala, bez najmniejszych problemów, zainstalował się automagicznie i jestem bardzo zadwolony. Jest to bardzo popularna karta więc na 99% będzie działać, jedyne przeszkody mogą wystąpić jak u przedmówcy - czyli w momencie, jak w syustemie są aktywne więcej niż jedna karta muz.

Pozdrawiam.

Pewnie was zaskoczę, ale też mam 2 karty ;) I obie miałem włączone, bo w Windowie do SB Live! podłączałem głośniki, a do AC97 słuchawki i w ten sposób miałem 2 wyjścia. W FC1 nie miałem żadnego problemu, ale w FC2 karta zintegrowana automatycznie ustawiła się na domyślną i nie mogłem zmienić na SB. Skończyło się na tym, że wyłączyłem AC97 w BIOSie. Nie ma ktoś pomysłu, jak wybrać domyślną kartę?

BTW: SB Live! 5.1 jest prawidłowo wykrywana i dźwięk działa bez problemu (przynajmniej u mnie).

w FC2 karta zintegrowana automatycznie ustawiła się na domyślną i nie mogłem zmienić na SB. Skończyło się na tym, że wyłączyłem AC97 w BIOSie.

Może wyedytowanie /etc/modprobe.conf pomoże :/ Spróbuj pozamieniać liczby w llinijce zaczynającej się na alias snd-card-X. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

alias snd-card-0 snd-emu10k1
alias snd-card-1 snd-jakis_tam_moduł

Jeśli to nie zadziała to spróbuj tego:

http://alsa.opensrc.org/index.php?page=FAQ026

Postanowiłem jednak włączyć kartę AC97, gdyż przydaje mi się czasami pod Winem, ale kiedy Kudzu napisał, że ją wykrył, wybrałem żeby ją ignorował. Niestety za bardzo to nie pomogło, bo w KDE pokazuje się teraz komunikat aRts, że nie można wykryć karty i że dźwięk będzie teraz szedł do /dev/null. Przestawiłem na ALSA i w KDE dźwięk już jest, ale nie wiem, co będzie w innych programach.

Właśnie przekompilowałem kernela, żebym mógł spokojnie wgrać stery do nvidii, ale teraz w /var/log/messages jest linijka (to chyba jest związane z tym, że dałem ignoruj dla tej karty):

modprobe: FATAL: Error running install command for sound_slot_0

Co mam zrobić, żeby mi działały obydwie karty dźwiękowe, ale tak, by SB Live! była domyślna i żeby nie było błędów przy odpalaniu systemu?

Poniżej mój /etc/modprobe.conf - może pomoże? :)

alias eth0 8139too
alias eth1 8139too
remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx
alias snd-card-1 snd-emu10k1
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :
remove snd-emu10k1 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-emu10k1
alias char-major-81 bttv
alias usb-controller uhci-hcd
alias char-major-195* nvidia

kiedy Kudzu napisał, że ją wykrył, wybrałem żeby ją ignorował.

Błąd. Trzeba było pozwolić na jej skonfigurowanie :P Odnośnie artsd - masz SBLive z hardware'owym miksowaniem dźwięku, więc Ci nie jest potrzebny serwer dźwięku. Najwyżej możesz go skonfigurować tak, by korzystał z tej drugiej karty.

w /var/log/messages jest linijka (to chyba jest związane z tym, że dałem ignoruj dla tej karty):

modprobe: FATAL: Error running install command for sound_slot_0

Tym nie musisz się zbytnio przejmować. W /etc/modprobe.conf.dist są już gotowe wpisy, które próbują załadować trzy karty dźwiękowe w systemie. Jeśli jakiejś nie znajdzie, to pluje podobnymi komunikatami. Jak skonfigurujesz tę drugą, to pojawi się informacja, że nie może znaleźć trzeciej ;-)

remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx
alias snd-card-1 snd-emu10k1

Nie skonfigurowałeś tej drugiej karty. Pozwól to zrobić kudzu albo dopisz:

alias snd-card-1 snd-via82xx

i zmień linijkę dotyczącą SBLive na taką:

alias snd-card-0 snd-emu10k1

Teraz powinno ruszyć :huh: