Skocz do zawartości

Błąd Aktualizacji Kde 3.4.0 Do 3.4.2 Na Fc4

vesa

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem ostatnio aktualizację całego systemu - yum update. Paczki ściągnęły się wszystkie, natomiast ich instalacja się nie powiodła:

Transaction Check Error:

file /usr/share/doc/HTML/en/common/1.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1

file /usr/share/doc/HTML/en/common/10.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1

..... i tak dalej

Konflikty dotyczą tylko KDE, jednak nie zainstalowały się pozostałe poprawki. Co mam z tym zrobić? W up2date ten sam problem.

-------------

Zainstalowałem w końcu pozostałe aktualizacje: yum --exclude=kde* update. Pozostał tylko problem jak zaktualizować KDE. Jak uważacie, w ogóle warto to robić?

To nie problem z yumem

No nie wiem. Cały czas jadę na updates-testing i nigdy nie miałem takigo problemu podczas aktualizacji KDE. Pakiet kde-18n-Polish nie moze być w konflikcie z /usr/share/doc/HTML/en*, bo tych katalogów paczka w sobie nie posiada. Wydawało mi się, żę Waldisowi to rozwiązanie pomogło → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=36655

bo tak jak mowil spyro problem ten juz byl na forum, ale widze vesa, ze jestes poczatkujacym i pewnie jeszcze nie zauwazyles przycisku "szukaj" ;)

Hmm, no... tak. Moja wina, bo rzeczywiście nie wysiliłem się aby poszukać :lammer:

Dzięki, też to mi pomogło :)

Systematyczne updaty i może nie byłoby problemu, ale jak komuś trafi się reinstalka, to też na to trafi (chyba, że nie używa KDE).

Mam jeszcze 1 pytanko z innej beczki (pewnie też już to było). Instalowałem właśnie FC4 na nowym dysku i za nic OS nie dał się uruchomić, gdy systemem plików był reiserfs, xfs, jfs. Pojawiały się informacje o problemach z dekompresją jądra albo komunikat z tekstem "ran out of data". Jedyna opcja, jaka działa, to ext3 z wymuszonym LBA32. Pewnie chodzi o geometrię dysku, albo ustawienia w biosie. To już tylko jako ciekawostka, bo system mam sprawny i nie będę więcej mieszał.

@vesa

radzilbym zaczac studiowanie Faq Fedora (mi bardzo pomoglo i wszystkim polecam :) ):

http://faq.fedora.pl

tam jest ciekawy punkt dotyczacy innych systemow plikow, wynika z niego ze przy tych systemach plikow pownienes wylaczyc selinux,

moze to pomoze,

To już tylko jako ciekawostka, bo system mam sprawny i nie będę więcej mieszał.

a mieszaj sobie... sporo sie nauczysz :D

Czytałem fedorafaq.org, owszem, nawet, gdy jeszcze nie było po polsku. Też wiele mi pomogło, ze sterownikami ATi i ntfs. Nie jestem też aż takim nowicjuszem - zacząłem pracę z linuksem od RH 6.2. Jak do tej pory (do FC4) nie miałem problemów z partycjami i systemami plików. To, że mało wiem o rozwiązywaniu problemów z linuksem, wynika zapewne z faktu, że ich do tej pory nie miałem (przynajmniej z uruchomieniem systemu).

Dla systemu plików ReiserFS przy instalacji pisałem zawsze linux reiserfs selinux=0. Może wina jest w samym BIOSie, ponieważ ostatnio go uaktualniałem. Komunikaty diagnostyczne mówią, że mam włączone LBA na wszystkich dyskach, jednak, gdy sprawdziłem ustawienia w BIOSie, okazało się, że Auto nie ma geometrii właściwej dla LBA a raczej dla CHS. Nadal pozostaje zagadką, dlaczego przy selinux=0 system może działać tylko na ext3 i tylko z opcją force LBA32, a na innych systemach plików nie? Pewnie to przez ten nieszczęsny BIOS, ale już nie chce mi się instalować systemu od nowa, skoro wszystko działa. Dodam, że miałem wcześniej FC2 i 3 na reiserfs przy tych samych ustawieniach w BIOSie.

Żyłem przez te lata spokojnie w przekonaniu, że poradzę sobie z RH i Fedorą, a okazało się, żem :lammer:

nie masz co oceniac sie tak surowo ;)

co prawda linux praktycznie nie korzysta z informacji z BIOS-u, wiec nie powinno miec to wplywu na funkcjonowanie systemu (nie mowiac juz o systemie plikow do ktorego dzialania BIOS nie ma nic do rzeczy), ale faktycznie juz spotkalem sie z plytami ASUS-a w ktorych na wersji 1006 BIOS-u linuksy chodzily super a wystarczylo update do wersji 1008 i kilka rzeczy sie sypalo :/ (musialem wrocic wtedy do poprzedniej wersji)