Kosi#1 Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Mój problem polega na tym: Mam dysk 120 GB mam windowsa i postanowiłem zainstalować fedora core 4. Mam 2 partycje windowsowe na których jest NTFS. C: = 5 GB D: =109 GB. Na dysku D: miałem około 20 GB wolnego więc zamieniłem je na partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT i zainstalowałem fedore core. Teraz pytanie? Jak mam zainstalować system plików NTFS Na (_linuxie_ → Linuksie) ORT bo chce odczytać dysk D:. Szukałem w GOOGLE i na tym forum ale i tak nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc. Kosi#1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 http://faq.fedora.pl/#ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 To nic nie pomaga :/ Próbowałem nawet tym sposobem: http://www.fedora.pl/site/index.php?option...task=view&id=23 i nic. 1. Ściągamy pasujący do naszego jądra pakiet RPM, dostępny na stronach projektu Linux-NTFS 2. Jako root instalujemy pakiet: rpm -ivh nazwa_pliku 3. Do pliku /etc/fstab dodajemy odpowiedni wpis w postaci: /dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 ( /dev/hda1 - numer partycji ntfs, można go sprawdzić za pomocą polecenia fdisk -l, /mnt/windows - punkt montowania partycji, katalog musi istnieć.) 4. Po dopisaniu czego trzeba do /etc/fdtab możemy montować partycję: mount /dev/hda1 sciągnąlem ten program, zainstalowałem. Wszedłem do fstab i dopisałem to co zostało opisane powyżej (/dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0) tylko że zamiast hda1 zmieniłem na hda2 (zreszta probowałem również na hda1) Nie mam pojęcia jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 zaloguj sie poprawnie na konto roota (su z kreska) su - i teraz... fdisk -l i wklej tu z terminala co sie pokazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 I pamiętaj, że katalog, do którego montujesz musi już wcześniej istnieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 heh... polecenie fdisk -1: [root@localhost etc]# fdisk -1 fdisk: błędna opcja -- 1 Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s) fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks fdisk -v Give fdisk version Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda and PARTITION is something like /dev/hda7 -u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units -b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors Znalazłem inna opcję którą napisał jakiś user, bo mówił, że fdisk nie działa pod Fedora Core 4: fdisk -lu /dev/hda | grep NTFS WYNIK: /dev/hda1 * 63 10233404 5116671 7 HPFS/NTFS /dev/hda5 10233468 206949329 98357931 7 HPFS/NTFS Próbowałem jescze zrobić takim sposobem: # rpm -ivh nazwa_binarki # vi /etc/fstab tam wklep: /mnt/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 ponownie do basha # mkdir /mnt/windows # mount /dev/hda1 /mnt/windows -t ntfs -r lub, jesli nie odczytuje wam z poziomu usera: # mount /dev/hda1 /mnt/windows -o uid=nazwa_usera Niestety :-( Czy jest możliwe, że źle zainstalowałem Linux-NTFS?? Zainstalowałem wersje 568 FC4 wszystko ładnie się zainstalowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 heh... polecenie fdisk -1: [root@localhost etc]# fdisk -1 fdisk: błędna opcja -- 1 po pierwsze tam jest: # fdisk -l w parametrze jest -l (literka 'el') a nie -1(cyferka jeden) po drugie, niczego nie sciagaj tylko uzyj yuma: # yum install kernel-module-`uname -r` lepiej skopiuj to co tutaj jest napisane i wklej do konsloi bo znowu pomylisz EDIT: PS. oczywiscie znaczek '#' oznacza ze jestes w trybie superuzytkownika (roota), zeby do nieg przejsc wydajesz polecenie su - (znaczek minus na koncu jest wazny) PS2. zeby korzytac w pelni z yuma pobiez z faq fedory: http://faq.fedora.pl plik konfiguracyjny do yuma - yum.conf (szczegoly operacji w faq) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Miałem zły plik. Ściagnąlem werscję 568 a nie 686 :/ I teraz już wszystko działa :-) Dzięki za pommoc i za tą pomyłke. Wcześniej miałem mandrake`a i jakoś łatwijej mi było ale teraz mam fedore i nie żałuję. DZIKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Miałem zły plik. Ściagnąlem werscję 568 a nie 686 :/ I teraz już wszystko działa uzywaj yuma do instalacji nowych pakietow (wyrecza z duzej liczby czynnosci dodatkowych np. sprawdzi zaleznosci i pobieze dodatkowe pliki potrzebne pakietowi ktory chcesz zainstalowac; wybierze pakiety z odpowiednia architektura itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Jeśli chcesz mieć dostęp do zasobów (_linuxa_ → Linuksa) ORT z poziomu windowsa, zainstaluj "total commander". Potem rozejrzyj sie w necie za wtyczką by obsługiwać ext2, ext3... Też nie moge odczytać partycji NTFS, ale jest sposób: Programem np partition magic dzielisz partycje tą największą na dwie np. 90 GB i 10 GB, Nowo utworzoną partycje formatujesz na fat32 i w ten sposób masz bracie partycje przerzutową. W /etc/fstab dodajesz parametr "user" żeby użytkownik mógł montować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 partycja "przerzutowa" o ktorej pisze kamillys nie jest zbyt wygodnym sposobem (wystarczy ze czegos zapomnisz przegrac na ta partycje bedac w windzie i masz zabawe) jezeli chcialbys miec mozliwosc zapisu na partycje NTFS zainteresuj sie Captive NTFS (opis jest np. w najnowszym numerze "Linux Magazine") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi