Skocz do zawartości

Montowanie Ntfs

Kosi#1

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem polega na tym: Mam dysk 120 GB mam windowsa i postanowiłem zainstalować fedora core 4. Mam 2 partycje windowsowe na których jest NTFS. C: = 5 GB D: =109 GB. Na dysku D: miałem około 20 GB wolnego więc zamieniłem je na partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT i zainstalowałem fedore core. Teraz pytanie? Jak mam zainstalować system plików NTFS Na (_linuxie_ → Linuksie) ORT bo chce odczytać dysk D:. Szukałem w GOOGLE i na tym forum ale i tak nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc.

Kosi#1

To nic nie pomaga :/ Próbowałem nawet tym sposobem: http://www.fedora.pl/site/index.php?option...task=view&id=23 i nic.

1. Ściągamy pasujący do naszego jądra pakiet RPM, dostępny na stronach projektu Linux-NTFS

2. Jako root instalujemy pakiet: rpm -ivh nazwa_pliku

3. Do pliku /etc/fstab dodajemy odpowiedni wpis w postaci:

/dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0

( /dev/hda1 - numer partycji ntfs, można go sprawdzić za pomocą polecenia fdisk -l, /mnt/windows - punkt montowania partycji, katalog musi istnieć.)

4. Po dopisaniu czego trzeba do /etc/fdtab możemy montować partycję: mount /dev/hda1

sciągnąlem ten program, zainstalowałem. Wszedłem do fstab i dopisałem to co zostało opisane powyżej (/dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0) tylko że zamiast hda1 zmieniłem na hda2 (zreszta probowałem również na hda1) Nie mam pojęcia jak to zrobić.

heh... polecenie fdisk -1:

[root@localhost etc]# fdisk -1

fdisk: błędna opcja -- 1

Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table

fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s)

fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks

fdisk -v Give fdisk version

Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda

and PARTITION is something like /dev/hda7

-u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units

-b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors

Znalazłem inna opcję którą napisał jakiś user, bo mówił, że fdisk nie działa pod Fedora Core 4: fdisk -lu /dev/hda | grep NTFS WYNIK:

/dev/hda1 * 63 10233404 5116671 7 HPFS/NTFS

/dev/hda5 10233468 206949329 98357931 7 HPFS/NTFS

Próbowałem jescze zrobić takim sposobem:

# rpm -ivh nazwa_binarki

# vi /etc/fstab

tam wklep:

/mnt/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0

ponownie do basha

# mkdir /mnt/windows

# mount /dev/hda1 /mnt/windows -t ntfs -r

lub, jesli nie odczytuje wam z poziomu usera:

# mount /dev/hda1 /mnt/windows -o uid=nazwa_usera

Niestety :-(

Czy jest możliwe, że źle zainstalowałem Linux-NTFS?? Zainstalowałem wersje 568 FC4 wszystko ładnie się zainstalowało.

heh... polecenie fdisk -1:

[root@localhost etc]# fdisk -1

fdisk: błędna opcja -- 1

po pierwsze tam jest:

# fdisk -l

w parametrze jest -l (literka 'el') a nie -1(cyferka jeden)

po drugie, niczego nie sciagaj tylko uzyj yuma:

# yum install kernel-module-`uname -r`

lepiej skopiuj to co tutaj jest napisane i wklej do konsloi bo znowu pomylisz ;)

EDIT:

PS. oczywiscie znaczek '#' oznacza ze jestes w trybie superuzytkownika (roota), zeby do nieg przejsc wydajesz polecenie su - (znaczek minus na koncu jest wazny)

PS2. zeby korzytac w pelni z yuma pobiez z faq fedory:

http://faq.fedora.pl

plik konfiguracyjny do yuma - yum.conf (szczegoly operacji w faq)

Miałem zły plik. Ściagnąlem werscję 568 a nie 686 :/ I teraz już wszystko działa

uzywaj yuma do instalacji nowych pakietow (wyrecza z duzej liczby czynnosci dodatkowych np. sprawdzi zaleznosci i pobieze dodatkowe pliki potrzebne pakietowi ktory chcesz zainstalowac; wybierze pakiety z odpowiednia architektura itp.)

Jeśli chcesz mieć dostęp do zasobów (_linuxa_ → Linuksa) ORT z poziomu windowsa, zainstaluj "total commander". Potem rozejrzyj sie w necie za wtyczką by obsługiwać ext2, ext3... Też nie moge odczytać partycji NTFS, ale jest sposób:

Programem np partition magic dzielisz partycje tą największą na dwie np. 90 GB i 10 GB, Nowo utworzoną partycje formatujesz na fat32 i w ten sposób masz bracie partycje przerzutową.

W /etc/fstab dodajesz parametr "user" żeby użytkownik mógł montować.

partycja "przerzutowa" o ktorej pisze kamillys nie jest zbyt wygodnym sposobem (wystarczy ze czegos zapomnisz przegrac na ta partycje bedac w windzie i masz zabawe) ;) jezeli chcialbys miec mozliwosc zapisu na partycje NTFS zainteresuj sie Captive NTFS (opis jest np. w najnowszym numerze "Linux Magazine")