asasyn Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Witam, mam następującą zagadkę. W jednym z postów Gajownik tłumaczył jak zbudować pakiet z rpmsrc . Zainstalowałem niezbędne narzędzie, w /root powstał rpmbuild i zassałem pakiet gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm. Następnie rpm -Uvh gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm i w /root/rpmbuild/SPECS został utworzony katalog gnuboy.spec. Kolejno rpmbuild -bb --target i686 gnuboy.spec. W /root/rpmbuild/SRPMS zostł utworzony folder i686 a w nim gotowy pakiet do zainstalowania. Zainstalowałem go, następnie usunąłem przez rpm -e nazwa pakietu a z /root/rpmbuild wyczyściłm wszystko co po nim pozostało. Teraz slocate gnuboy wykonane spod usera niczego nie wyświetla. To samo z pod roota wywala całą listę plików gnuboy. Gdy chcę dowolnie wybrany usunąć przez rm nazwa pliku mam komunikat że taki plik nie istnieje. Narzędzie wyszukiwania plików z menu kde też nic nie znajduje. Wykasowałem wszystko z /tmp zrobiłem restart i bez zmian. Co tu może być grane?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 w /root powstał rpmbuild i zassałem pakiet gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm. W tamtym poście pisałem, żeby tego NIE ROBIĆ na koncie roota! To konto służy do zupełnie innych celów. Teraz slocate gnuboy wykonane spod usera niczego nie wyświetla. To samo z pod roota wywala całą listę plików gnuboy. [ciach] Co tu może być grane?? Przejrzyj zawartość podkatalogów /root/rpmbuild oraz `rpm --eval %{_tmppath}` Jeśli wszystko wywaliłeś, to odpal jesze raz updatedb, by odbudowało bazę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Wiem że pisałeś , fedora-rpmdevtools instalowałem za pomocą yum-a. .Przeniesienie rpmbuild z /root do mojego domowego katalogu uniemożliwiało zbudowanie paczek, samo użycie rpm -Uvh paczka wywalało komunikat o błędzie. Całe rpmbuild sprawdzone, czyste. Pomogło updatedb Już jest ok,sorry za zamieszanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Przeniesienie rpmbuild z /root do mojego domowego katalogu uniemożliwiało zbudowanie paczek Po przeniesieniu pozieniałeś chociaż prawa dostępu? Przeniosłes tez plik ~/.rpmmacros? Tak poza tym, to nic nie miałes przenosić tylko odpalić polecenie fedora-buildrpmtree na koncie zwykłego użytkownika. samo użycie rpm -Uvh paczka wywalało komunikat o błędzie. Dobrze by było, gdybyś podawał te błędy Przypuszczam tylko, że nie rpzeniosłes pliku ~/.rpmmacros i próbowało instalowac źródła do domyślnego katalogu /usr/src/redhat. Ponieważ nie miało odpowiednich uprawnień, więc się wysypywało :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 W zasadzie sam odpowiedziałeś. Przy przenoszeniu rpmbuild plik .macros pozostał na starym miejscu. Uprawnień też nie zmieniałem. Błąd wynikał z tego że rpmbuild przeniosłem do katalogu domowego, .macros pozostał na swoim miejscu, a paczka go szukała w /root. Moim drugim błędem było wydanie komendy fedora-buildrpmtree gdy byłem w swoim katalogu na prawach roota, zaraz po instalacji yum-em.Dlatego ten rpmbuild powstał w /root. Naprawiłem w ten sposób że wywaliłem rpmdevtools, zainstalowałem ponownie, a polecenie fedora-buildrpmtree wydałem już jako zwykły user. Teraz rpmbuild mam w swoim domowym katalogu, całość sprawdzona, tworzy paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Naprawiłem w ten sposób że wywaliłem rpmdevtools Ten podpunkt był zbędny ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi