Skocz do zawartości

Dziwna Sprawa Z Plikami

asasyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następującą zagadkę. W jednym z postów Gajownik tłumaczył jak zbudować pakiet z rpmsrc . Zainstalowałem niezbędne narzędzie, w /root powstał rpmbuild i zassałem pakiet gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm. Następnie rpm -Uvh gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm i w /root/rpmbuild/SPECS został utworzony katalog gnuboy.spec. Kolejno rpmbuild -bb --target i686 gnuboy.spec. W /root/rpmbuild/SRPMS zostł utworzony folder i686 a w nim gotowy pakiet do zainstalowania. Zainstalowałem go, następnie usunąłem przez rpm -e nazwa pakietu a z /root/rpmbuild wyczyściłm wszystko co po nim pozostało. Teraz slocate gnuboy wykonane spod usera niczego nie wyświetla. To samo z pod roota wywala całą listę plików gnuboy. Gdy chcę dowolnie wybrany usunąć przez rm nazwa pliku mam komunikat że taki plik nie istnieje. Narzędzie wyszukiwania plików z menu kde też nic nie znajduje. Wykasowałem wszystko z /tmp zrobiłem restart i bez zmian. Co tu może być grane??

w /root powstał rpmbuild i zassałem pakiet gnuboy-1.0.3-6.2.fc4.src.rpm.

W tamtym poście pisałem, żeby tego NIE ROBIĆ na koncie roota! To konto służy do zupełnie innych celów.

Teraz slocate gnuboy wykonane spod usera niczego nie wyświetla. To samo z pod roota wywala całą listę plików gnuboy.

[ciach]

Co tu może być grane??

Przejrzyj zawartość podkatalogów /root/rpmbuild oraz `rpm --eval %{_tmppath}` Jeśli wszystko wywaliłeś, to odpal jesze raz updatedb, by odbudowało bazę.

Wiem że pisałeś , fedora-rpmdevtools instalowałem za pomocą yum-a. .Przeniesienie rpmbuild z /root do mojego domowego katalogu uniemożliwiało zbudowanie paczek, samo użycie rpm -Uvh paczka wywalało komunikat o błędzie. Całe rpmbuild sprawdzone, czyste.

Pomogło

updatedb

Już jest ok,sorry za zamieszanie

Przeniesienie rpmbuild z /root do mojego domowego katalogu uniemożliwiało zbudowanie paczek

Po przeniesieniu pozieniałeś chociaż prawa dostępu? Przeniosłes tez plik ~/.rpmmacros? Tak poza tym, to nic nie miałes przenosić tylko odpalić polecenie fedora-buildrpmtree na koncie zwykłego użytkownika.

samo użycie rpm -Uvh paczka wywalało komunikat o błędzie.

Dobrze by było, gdybyś podawał te błędy :P Przypuszczam tylko, że nie rpzeniosłes pliku ~/.rpmmacros i próbowało instalowac źródła do domyślnego katalogu /usr/src/redhat. Ponieważ nie miało odpowiednich uprawnień, więc się wysypywało :]

W zasadzie sam odpowiedziałeś. Przy przenoszeniu rpmbuild plik .macros pozostał na starym miejscu. Uprawnień też nie zmieniałem. Błąd wynikał z tego że rpmbuild przeniosłem do katalogu domowego, .macros pozostał na swoim miejscu, a paczka go szukała w /root. Moim drugim błędem było wydanie komendy fedora-buildrpmtree gdy byłem w swoim katalogu na prawach roota, zaraz po instalacji yum-em.Dlatego ten rpmbuild powstał w /root. Naprawiłem w ten sposób że wywaliłem rpmdevtools, zainstalowałem ponownie, a polecenie fedora-buildrpmtree wydałem już jako zwykły user. Teraz rpmbuild mam w swoim domowym katalogu, całość sprawdzona, tworzy paczki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...