Sloan Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Kiedy próbuję skopiować jakiś plik np. tekstowy, na dyskietykę, to wywala mi komunikat: nie można utworzyć zwykłego pliku `/media/floppy/nazwa pliku': Zły argument Dyskietka zamontowana, mogę na niej tworzyć katalowgi i pliki, nie mogę tylko kopiować. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 man cp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 hmm, a jak kopiujesz te pliki? napisz polecenie, które wydajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Ten sam komunikat występuja zarówno przy komendzie cp, jak też przy technice "przeciągnij i upuść" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Ofkoz dyskietka nie jest zabezpieczona przed zapisem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Ofkoz dyskietka nie jest zabezpieczona przed zapisem? Napisałem przecież, że mogę tworzyć katalogi i .... Nie mogę na nią kopiować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2005 Pliki na twardym dysku możesz kopiować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Problem rozwiązany- częściowo, dotyczył on tylko trzech plików tekstowych w formacje OpenOffice zrobionych ze stron www. Inne pliki bez problemu mogę kopiować. Więc problem dotyczy samych plików, a nie kłopotów ze sprzętem, czy oprogramowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 dotyczył on tylko trzech plików tekstowych w formacje OpenOffice zrobionych ze stron www. Jaki był rozmiar tych plików??. Odpaliłem writer z OO, firefox, wkleiłem z netu dowolny text do edytora,zapisałem wszystko do pliku i dało się skopiować na dyskietkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Jaki był rozmiar tych plików??. Odpaliłem writer z OO, firefox, wkleiłem z netu dowolny text do edytora,zapisałem wszystko do pliku i dało się skopiować na dyskietkę Rozmiar nie był duży. Wszystkie 3 pliki to łącznie około 1MB. Nawet dyskietkę formatowałem na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Miałem kiedyś taki problem przy kopiowaniu niektórych plików na partycję fat32. Okazało się, że problem był spowodowany nazwą kopiowanego pliku. O ile na ext3 możesz w nazwie pliku używać praktycznie dowolnych znaków, to fat-y nie przyjmują w zanwach ? : | i jeszcze paru innych. Sprubój zmienić nazwę tych plików, albo sformatuj dyskietkę na ext2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Miałem kiedyś taki problem przy kopiowaniu niektórych plików na partycję fat32. Okazało się, że problem był spowodowany nazwą kopiowanego pliku. O ile na ext3 możesz w nazwie pliku używać praktycznie dowolnych znaków, to fat-y nie przyjmują w zanwach ? : | i jeszcze paru innych. Miałeś rację. Problem dotyczył nazw plików. Zmieniłem i działa wspaniale, na fat32 też. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i poświęcenie czasu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi