Skocz do zawartości

GeForce 2 i sterowniki 1.0.7676

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

A ja taki problem: po ostatniej aktualizacji (bodajże chodziło o nvidia-glx 1.0.7676 z repo Livna.org) X nie wstają, wywala komunikacik i proponuje uruchomić konfigurator. Po uruchomieniu konfiguratora dostaję nowy xorg (który niestety mnie nie zadowala ponieważ mojego monitora nie ma na liście obsługiwanego sprzętu) i udaje mu się odaplić środowisko graficzne. Wszystko to jest o tyle dziwne że konfig który nagle jest odrzucany zrobiłem sobie b.dawno temu i jakoś problemów z nim nie było, ponadto nawet nie zmieniając tego nowego-standardowego konfigu po restarcie historia się powtarza. Kernel-module-nvidia-2.6.12-1.1398_FC4 też z Livna + Geforce 2.. no i chyba to tyle :huh: .

Czy tylko ja tak mam?

Co to może być i jak temu zaradzić?

Pozdrawiam

Stef

PS. Nie jestem pewien czy dopisałem się do właściwego wątku więc jakby co to proszę wydzielić i nie krzyczeć za bardzo ;)

nvidia-glx 1.0.7676

[ciach]

Geforce 2

Od wersji 1.0-7664 nie sa wspierane stare karty. Ich spis znajdziesz tutaj → ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x...7676/README.txt (Appendix A)

Below are the legacy GPUs that are no longer supported in the unified driver.
These GPUs will continue to be maintained through the special legacy NVIDIA
GPU driver releases.

NVIDIA chip name                   Device PCI ID
   -------------------------------    -------------------------------
   RIVA TNT                           0x0020
   RIVA TNT2/TNT2 Pro                 0x0028
   RIVA TNT2 Ultra                    0x0029
   Vanta/Vanta LT                     0x002C
   RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro    0x002D
   Aladdin TNT2                       0x00A0
   GeForce 256                        0x0100
   GeForce DDR                        0x0101
   Quadro                             0x0103
   GeForce2 GTS/GeForce2 Pro          0x0150
   GeForce2 Ti                        0x0151
   GeForce2 Ultra                     0x0152
   Quadro2 Pro                        0x0153

Odpal

lspci
lspci -n

i sprawdź czy nie masz takiej karty. Jedynym wyjściem będzie zainstlowanie nvidia-glx-1.0.7174-0.lvn.4.4.i386.rpm z odpowienim modułem jądra.

Teraz wychodzą skutki używania binarnych, zamknietych sterowników <_< Społeczność nic nie może zrobić i użytkownicy sa zdani na łaskę producenta. Tylko czekać kiedy interfejs jądra się zmieni z nowszą wersją i te stare sterowniki przestaną działać ]:->

Ja tam bojkotuję to badziewie - wolę siedzieć na zwykłych nv. Przynajmniej system mi się nie wiesza...

miałem ten sam problem (niestety moja karta sie znajduje na liście) jedynie pomógł powrót do starszych sterów

a tak przy okazji sie zapytam czy jest jakaś możliwość wyłączenia w yumie sprawdzania tych paczek podczas aktualizacji tak żeby nie instalowało nowszych paczek ??

Też jestem w tej sytuacji (Winfast GeForce 2 GTS PRO).

Czytałem to README dla nvidii wczoraj ... i wnioskuję, że jest to jakiś sposób zwiększania popytu na swoje nowe produkty.

Wcześniej planowałem (miesiąc temu) zakupić coś z napisem NVIDIA - moja decyzja dotycząca napędzania popytu :) zgadzam się i kupuję ATI :)

Pozdrawiam.

zgadzam się i kupuję ATI :)

Z deszczu pod rynnę ;-) Chociaż jeśli się kupi jakąś starą kartę, to można mieć otwarte sterowniki DRI dla r200 lub nawet r300 → http://r300.sourceforge.net/ (jeszcze niestabilne, ale w Quake'a 3 ponoć da się nawet pograć).

W chwili obecnej najlepiej wspierane są karty Intela → http://fedora.redhat.com/docs/release-note.../#sn-why-no-mp3 Nie wiem tylko czy da się kupić taką niewbudowaną w płyte gówną (chętnie nawet bym się na taką skusił :D ). Może nie jest demonem szybkości (w gry nie gram), ale ma przynajmniej nomalne, otwarte, działające sterowniki.

ATI - widziałem 2D; 3D na linux ... i byłem pod wrażeniem ...

Ja często, dużo oglądam ... co do otwartości zgadzam się ... lecz wychodzę z założenia:

Płacę wymagam ... Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny producent którego skreślę :(

Pozdrawiam.

PS. Chętnie zapoznam się z opiniami osób wykorzystujących ATI ???