ckmot Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Witam Od niedawna jestem urzytkownikiem Fedory Core 4. Wszystko byb było OK, gdyby nie to, że za żadne skarby nie mogę na niej zainstalować neostrady. W pierwszej kolejności próbowałem zainstalować neostradę korzystając ze sterowników i dokumentacji oraz instrukcji instalacji, które były na płycie neostrady - sterowniki są typu tar.gz. Ale niestety - te sterowniki są niekompatybilne z Fedorą 4. Więc próbowałem siciągąć inne sterowniki z internetu oraz ze stornu producenta również, ale niestety nie duaje mi się tego zainstalować ani uruchomić. Ściągnąlem sterownik do modemu do fedory w RPM i on się zainstalował, ale dalej nic i nie wiem co robić. Od tygodnia się z tym męczę, przeczytałem chyba cały Internet i nawet dzwoniłem do pomocy technicznej neostrady i niestety nikt i nic nie potrafi mi pomóc. Czy ktoś może potrafiłby mi pomóc? Bardzo proszę o pomoc z tą neostradą... Posiadam modem Sagem Fast 800 Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Na początku generalna uwaga:nie dzwoń nigdy więcej do pomocy technicznej TPSA bo ci doradzą reinstalację sterowników lub systemu. Dla mnie to zwykli IGNORANCI Kiedyś (teraz mam router) instalowałem stery do sagema wg opisu z tego forum, poszło za 1-szym razem. Czytaj uważnie, rób wszystko krok po kroku, wg opisu i będziesz miał neo po 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jake Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Nie wiem jakie sterowniki instalowales. Moze sprobuj stad.... i poszukaj wiecej, bo na tym forum jest przynajmniej kilka postow na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2005 Tu znajdziesz sterowniki, polecam raczej archiwa tar.gz lub tar.bz2. W razie problemu z kompilacją (gcc4xxx) ściągniesz sobie rpm http://download.gna.org/eagleusb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ckmot Napisano Wrzesień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Dziękuję, za pomoc. Jeśli chodzi o pomoc techniczną tepsy to jak tam zadzwoniłem to koleś zupełnie nie wiedział o co chodzi i czułem się, jakbym to ja miał mu z czymś pomóc, a nie on mnie - ale nie nic nie mówił o reinstalacji systemu... Jeśli chodzi o sterowniki do mojego modemu to okazuje się, ze te co dali na płycie od neo to po prostu były za stare (eagle-usb-1.0.4.tar.gz) i mimo, że robiłem wszystko bardzo dokładnie z dokumentacją to nie daje się ich zainstalować. Ale skorzystałem z tych sterowników, do których link umieścił ASASYN. Wszystko bez problemu się zainstalowało lecz nadal mam problem. A było to tak: - skorzystałem ze sterowników z archiwum: eagle-usb-2.3.2.tar.bz2 - rozpakowałem je - ./configure - make uninstall - make clean - make - make install - eagleconfig (i tu się wszystko skonfigurowało: wybrałem nesotradę, wpsiałem użytkownika i hasło, wybrałem, żeby połączenie uruchamiało się przy starcie systemu) I po tej konfiguracji "eagleconfig" uruchamia się automatycznie cos takiego: - Ładowanie modułu [OK] - cos tam jeszcze [OK] - oczekiwanie na gotowość modemu [ERROR] Gdy robi się "oczekiwanie na gotowość modemu" to dioda ADSL na modemie dwa razy mignie i gaśnie i już się więcej nie zapala. A gdy potem (po tym błędzię) uruchamiam "eaglestat" to wyskakuje mi informacja o tym, że modem inicjalizuje. Nie wiem co z tym dalej zrobić - próbowałem ze starszymi sterownikami (1.9.8) i dzieje się dokładnie to samo. Nie wiem co mógłbym dalej z tym zrobić. Ehhh - a już myślałem, że się wszystko uda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2005 Nie mam pojecia czemu po ./confgure wpisujesz make uninstall i make clean, o ile mi wiadomo pierwwsze polecenie usuwa program, drugie wywala to co skmini ./configure. Może spróbuj pominąć te dwa polecenia. Poprostu ./configure make make install Pozdrawiam Aha, no i jeszcze oczywiście eagleconfig :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 A gdzie dowiązania i wpisy do Bash_profile ?? od razu po ./configure musisz zrobić dowiązanie w postaci: ln -s /usr/src/linux-2.6.xx-xx_xx /usr/src/linux gdzie 2.6.xx-xx_xx sprawdzasz komendą: uname -r i jeszcze aka uwaga gdy zgaśnie ci dioda to poprostu wyjmij kabel i włóż (USB) spowrotem - w tedy spróbuj startadsl zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 ln -s /usr/src/linux-2.6.xx-xx_xx /usr/src/linux Nic takiego nie trzeba w ogóle robić (przynajmniej ze sterownikami eagleusb). Wystarczy zainstalować paczkę kernel-devel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Kiedyś przerczytałem w jakimś turialu (jeszcze przy streownikach eagle 1.9.2 czy coś takieg) że własnie trzeba takie dowiązanie zrobić i ja normalnie teraz przy sterowniku eagle 2.3.2 stosuje i wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Kiedyś przerczytałem w jakimś turialu (jeszcze przy streownikach eagle 1.9.2 czy coś takieg) Czyli w jakimś starym i juz nieaktualnym :] ja normalnie teraz przy sterowniku eagle 2.3.2 stosuje i wszystko jest ok eagleusb nie korzysta z tych katalogów, więc i tak wszystko działa ;-) Zresztą masz w ogóle katalog /usr/src/linux-2.6.xx-xx_xx? IMHO nie ma sensu targać z netu pliku 40MB skoro wystarcza sam kernel-devel (4.1MB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ckmot Napisano Wrzesień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2005 Dziękuję Wam wszystkim jeszcze raz za pomoc - już wszystko działa. Szczególnie dziekuję za lin do sterowników. Problem z lampką rozwiązałem w taki sposób - jeszcze raz odinstalowalem sterowniki i wgrałem jeszcze raz. Ale Fedora wymagałe jeszcze czegoś więcej, czegoś o czym nigdzie mowy nie było - wymagała RESETA - po ponownym uruchomieniu wszystko poszło już jak trzeba i działa do dziś I nic nie trzeba było dopisywać. Instalacja z rpm nie szła za bardzo, ale z tar.bz2 poszło bez problemu. Dzięki za wszystko i serdecznie pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marzyciel24h Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 Mój problem polega na czymś innym, tzn. zainstalowałem poprawnie, tak jak jest we wszystkich opisach i wszystko przebiebło sprawnie. Tylko jednego nie rozumiem. Dlaczego jak wpisuje jakąś komendę związaną z eagle (np. eagleconfig, adsl-status itp..) to wyskakuje mi, że nie zna takiego polecenia : command not found!! Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 http://www.fedora.pl/forum/index.php?showtopic=5502 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 (edytowane) command not found!! ... su - [edit] Spóźnienie ... Edytowane Wrzesień 3, 2005 przez lszk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marzyciel24h Napisano Wrzesień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2005 wielkie dzięki, poszło ale jeśli w eagleconfig wybrałem, żeby nie łączył sie sam z netem to za każdym razem jeśli chce do niego wejść muszę w konsoli wpisywać su - i hasło? można zrobić aby dany użytkownik mógł bez problemów to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi