Skocz do zawartości

Gdzie To Asię Instaluje? I Czemu Totem Nie Działa

buczo PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

do Linuksa podchodziłem już kilka razy ale bezskutecznie

Teraz dorwałem się do Fedory Core 4 i stwierdziłem że jest ona całkiem przyjemna w użyciu

Nniestety tą sielankę psuje fakt jakichś braków w odtwarzaczu filmów Totem gdyz nie mogę ogladac filmów DVD i VCD

W z wiązku z tym postanowiłem ściągnąc jakiś inny oddtwarzacz

po dwóch dniach bezowocnych prób instalacji Mplayera i xine postanowiłem poszukac w internecie jakichś porad (do tej pory korzystałem z ksążeczki wydawnictwa "O'Railly"o nazwie Linux Lekssykon kieszonkowy dotyczący Fedory 2 jednak on nie rozwiązał moich problemów) wreszcie w Faq na stronie www.fedora,pl dowiedziałem się od dobrodziejstwie programu yum dzieki któremu instalacja wszelkich programów staje się dziecinnie prosta. zainstalowałem rzeczony program i zgodnie z instrukcjami zawartymi w FAQ postepując zabrałem się do instalacji Mplayera. Ponieważ w FAQ było polecenie

yum install mplayerplug-in

Do instalacji pluginów do oglądania filmów w przeglądarkach

więc wpisuję je gdyż chciałbym oglądac filmy w przeglądarkach a i w poleceniu znajduje się nazwa upragnionego odtwarzacza I idzie patrzę a on mi sćiąga 15 różnych oddtważaczy. Ja wniebowzięty(Któryś musi działac) ALe pod końiec procesu coś mi mówi że chyba coś jest nie tak

Może to nie instaluje wcale odtwarzaczy tylko te pluginy.

A jeśli instaluje to gdzie?? i jak maam je włączyc

przy okazji ale tojuż mniejszy problem zciągnąłem i rozpakowałem na komputerze archiwóm z grą TORCS wcześniej nie mogłem jej zainstalowac więc teraz YUMem to robię i wszystko idzie gładko dopóki nie odkryłem że nie wiem gdzie się zainstalowało

czy ktoś mi pomoze>>

Z góry dziekuję

do znajdywania plikow sluzy polecenie locate

Tu nalezy się małe wyjaśnienie. W FC4 ta usługa jest standardowo wyłączona, bo użytkownicy laptopów się żalili się, że im dyskiem mieli nawet jak są na baterii.

http://fedora.redhat.com/docs/release-note...rata/#id2805964

A tak własciwie to nie wiem po co szukać programów przy użyciu locate ;-) Zgodnie z FHS wszystkie binarki lądują w /bin; /sbin; /usr/bin lub /usr/sbin. Wystarczy w konsoli napisać pierwsze litery programu i wcisnąć dwa razy TAB. Wszystkie programy niekonsolowe powinny tworzyć też odpowiednią pozycję w menu (czasami trzeba poczekać kilka minut po instalacji programu lub sie przelogować, by środowisko graficzne zaktualizowało cache).

http://www.fedorafaq.org/basics/#startprogram

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...