isdes Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Witam! Mam dwa dyski SATA - na pierwszym mam Gentoo - 3 partycje (/home, / oraz swap), na drugim mam dwie partycje w ntfs (na pierwszej z nich jest windows XP) oraz dwie przeznaczone dla fedory (sdb6 - swap, sdb7 - / ). Fedorę instalowalem jako ostatnią (na sdb6 i sdb7). Podczas instalacji celowo wyłaczyłem instalację bootloadera, żeby nie skasował mi moich ustawień z GRUBA z Gentoo. Oto mój grub.conf: timeout 20 default 0 splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz fallback 1 title GNU/Linux root (hd0,0) kernel /boot/vanilla-2.6.11.8 root=/dev/sda1 vga=791 title Fedora root (hd1,6) kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 root=/dev/sdb7 initrd=/boot/initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img title Windows XP rootnoverify (hd1,0) map (hd1) (hd0) map (hd0) (hd1) makeactive chainloader +1 Niestety coś Fedora nie chce bootować. Dostaję coś takiego: VFS: Cannot open root device "sdb7" or unknown-block(0,0) Please append a correct "root=" boot option Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) Całość można zobaczyć jako zdjęcie tutaj Będę wdzieczny za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Jeżeli masz gruba umieszczonego w boot sektorze partycji to masz błędy w tych wpisach. Masz tu mój wycinek, fedora jest na hda2 z grubem w bootsectorze # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,1) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda2 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda2 default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,1)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.12-1.1398_FC4) root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.12-1.1398_FC4.img Oprócz niej mam dwa inne systemy, całością zarządza GAG45 (graficzny menedżer logowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isdes Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Dziękuję za pomoc. Oczywiście po poprawieniu według zaprezentowanego wzoru dziala idealnie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi