KozaK Napisano Wrzesień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 Witam. Problem jest nastepujacy: Na notebooku HP Compaq z prockiem AMD64 probuje zainstalowac FC4 64bit z plyty DVD. Pojawia sie prompt i po wpisaniu czegokolwiek zaczyna sie uruchamiac system, po czym po chwili ekran robi sie czarny i nic sie nie dzieje (nie uruchamia sie anakonda, naped nie pracuje, itd.). Probowalem tej sztuczki z "linux mediacheck" o ktorej pisal Gajownik, ale to chyba jest problem innej natury. Nie jest to chyba rowniez kwestia karty graficznej (ATI mobility Radeon XPress 200), bo i tak bez wzgledu na karte powinna sie instalacja uruchomic w trybie tekstowym, a sie nie uruchamia (w trybie rescue tez zreszta nie). Suma kontrolna sha1 sciagnietego obrazu sie zgadza, wypalalem po windowsami programem Nero. Czy ktos sie moze spotkal z takim problemem? Pozdrawiam KozaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Po prompcie linux nofb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Wrzesień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Po prompcie linux nofb Hej. Wielkie dzieki. Pomoglo. Mam jednak pytanie: Co ja w ten sposob zrobilem (wylaczylem)? Pozdrawiam KozaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Mam jednak pytanie: Co ja w ten sposob zrobilem (wylaczylem)? wylaczyles FrameBuffer dla karty graficznej poza tym inne ciekawe parametry jezeli mamy problem z startem naszego linuksa to: nofb, noprobe, noapic, nodma, nousb, noapm(lub apm=off), noacpi(lub acpi=off) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yen Napisano Wrzesień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 podepnę się do tego tematu, gdyż mi po zakończonej instalacji również jedyne co się pokazuje to czarny ekran, dopiero gdy wymienilem karte graficzna na stare s3trio to fedora core 4 wstała sobie normalnie. Jestem bardzo początkującym użytkownikiem linuksa i mam pytanie czy moglibyścię mi jakos po kolei <jak dla dziecka, ale bez wstawet typu a gu gu gu> wytłumaczyć jak mam odpalić na tym systemie moją karte graficzną <his radeon 9200 agp> zeby ten czarny ekran przestał zdobić mój monitor? Z góry dziekuję za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 Mam ati radeon 9200se. Możesz spróbować odpalić z płyty w trybie rescue i dać system-config-display ale to raczej nie odpali. Myślę że powinieneś zmodyfikować /etc/X11/xorg.conf Spróbuj tak:Odpal system z płyty w trybie rescue tzn po prompcie linux rescue następnie chroot /mnt/sysimage później na wszelki wypadek przekopiuj oryginalny xorg.conf w inne miejsce np cp /etc/X11/xorg.conf /home . Zawsze będziesz miał do czego wrócić. Na pewno masz w systemie edytor nano więc robisz nano /etc/X11/xorg.conf I edytujesz sekcję dotyczącą karty grafiki, u mnie ona wygląda tak Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Radeon 9200SE" Powtarzam, to jest wpis dla ati radeon9200se Później wyłączasz kompa, wymieniasz karty i patrzysz jak ci się ze środka kopci Ustaw sobie odpowiednie częstotliwości odświeżania monitora. Dla mojego są następujące Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "OPTIViewv17+" DisplaySize 320 240 HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "dpms" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yen Napisano Wrzesień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 Zrobiłem tak jak w powyższym opisie, niestety efekt końcowy jest ten sam :/ wszystko ładuje się i czarny ekran gości na monitorze, może jest jakiś inny sposób na tę przypadłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 moze to: http://www.fedora.pl/forum/index.php?showt...6102&hl=bia%B3y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2005 Włóż ponownie to ATI do kompa, wystartuj i chrootuj się z płyty. Następnie X -probeonly Na samym dole powinieneś mieć Radeon. Jeżeli nie to cat /usr/share/hwdata/Cards | less Sprawdź czy w tym spisie jest twoja karta . Pamiętaj Cards ma być z dużej litery. Jeżeli tej karty nie będzie to jest chyba spory problem. Możesz jeszcze po chrootowaniu dać kudzu Musiałby to wykryć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yen Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 X -probeonly <---- nie zadziałało zrobiłem tak (nie wiem czy jest to rozwiązanie problemu czy też jedynie jego obejście na szczęście zadziałało): 1.linux rescue 2.chroot /mnt/sysimage 3.cat /usr/share/hwdata/Cards | less <---wyszukałem tam ustawienia mojej karty 4.nano /etc/X11/xorg.conf <--- usunąłem linię LOAD "dri" i wpisałem ustawienia odczytane wcześniej 5. zapisanie xorg.conf 6.reboot i działa:) Dziękuję za okazaną pomoc, bardzo się przydała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi