Sloan Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Może ktoś wie, jak sprawdzić, jakie zostało zastosowane kodowanie znaków w pliku tekstowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 file nazwa pliku . Np wynik dla file /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf: ASCII English text Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Dziękuję bardzo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 to ja sie podlacze , czym mozna przeknwertowac z konsoli plik tekstowy na inny standard kodowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 plik_wejściowy > plik_wyjściowy lszk@debian:~$ file test test: ISO-8859 text lszk@debian:~$ iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 test > test1 lszk@debian:~$ file test1 test1: UTF-8 Unicode text Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 no i kolejne ubytki w znajomosci linii komend zostaly zalatane PS. tutaj znajduje sie lista standardow kodowania ktore wspiera iconv: http://www.gnu.org/software/libiconv/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 http://trific.ath.cx/software/enca/ (niedługo będzie w Extras) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 http://trific.ath.cx/software/enca/ (niedługo będzie w Extras) programik zapowiada sie calkiem niezle, jak bede mial czas to potestuje, zobacze na czym dokladnie polega niepelne wsparcie dla jezyka polskiego, ale jak narazie zauwazylem ze obsluguje troszke mniej standardow kodowania niz iconv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 obsluguje troszke mniej standardow kodowania niz iconv Głównym zadaniem programu Enca jest detekcja kodowania, a nie jego zmiana :] Program ten raczej konkuruje z file. Jeśli chodzi o paczkę, która będzie w Extras, to ona korzysta właśnie z iconv do konwersji kodowania. Gdzies tez czytałem, że można skompilowac MPlayera z biblioteką libenca i automatycznie będzie dobierane kodowanie tekstów dołączonych do filmów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Gdzies tez czytałem, że można skompilowac MPlayera z biblioteką libenca i automatycznie będzie dobierane kodowanie tekstów dołączonych do filmów :] no to teraz mnie zainteresowales tym tematem, to rozwiazanie byloby super, bardzo by ulatwilo konfiguracje, pamietam ze strasznie sie nameczylem zeby mi polskie znaki odczytywalo kodowane pod winda w cp i w iso, bez zmian konfiguracji jak bedziesz mial jakies informacje, jakies how-to to napisz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Z tego co wypluł ./configure, to wynika, iż wystarczy dodać opcję --enable-enca. MPlayera należy potem odpalać z parametrem "-subcp enca:pl:cp1250" (pewnie można to jakoś wpisać do ~/.mpalyer/config). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi